SAD: Nensi Pelosi ima pravo da posjeti Tajvan

Peking je poručio da bi to bilo "grubo miješanje u unutrašnje stvari Kine"

6795 pregleda 7 komentar(a)
Građani Pekinga čitaju vijesti o turneji Nensi Pelosi, Foto: Rojters
Građani Pekinga čitaju vijesti o turneji Nensi Pelosi, Foto: Rojters

Predsjednica Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi danas bi trebalo da posjeti Tajvan, a Kina je saopštila da njena vojska neće "sjedjeti skrštenih ruku" ako ona dođe na samoupravno ostrvo na koje Peking polaže pravo.

Pelosi, koja je počela posjetu Aziji ranije juče u Singapuru, trebalo bi da prenoći na Tajvanu, objavio je Rojters, pozivajući se na tri upućene osobe. Ministarstvo spoljnih poslova Tajvana nije komentarisalo izvještaje o planovima za put Nensi Pelosi.

Bijela kuća je juče saopštila da ona ima pravo da posjeti Tajvan i da se čini da je Kina spremna da odgovori narednih dana, moguće vojnim provokacijama.

Usred spekulacija o tome da li će posjetiti Tajvan, kabinet Pelosijeve je u nedjelju saopštio da ona predvodi delegaciju Kongresa u posjeti regionu koja će obuhvatiti Singapur, Maleziju, Južnu Koreju i Japan. Nije pominjan Tajvan.

Jedan izvor je rekao Rojtersu da su SAD obavijestile neke saveznike o posjeti Pelosijeve Tajvanu. Dva druga izvora su rekla da bi ona tokom boravka na Tajvanu, vjerovatno u srijedu, trebalo da se sastane sa malom grupom aktivista koji otvoreno govore o stanju ljudskih prava u Kini.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Žao Liđijan rekao je ranije juče da bi njena posjeta bila "grubo miješanje u unutrašnje stvari Kine" i upozorio da bi to dovelo do "veoma ozbiljnih događaja i posljedica".

"Htjeli bismo još jednom da poručimo Sjedinjenim Državama da je Kina pripravna, da Kineska narodnooslobodilačka armija (PLA) nikada neće sjedjeti skrštenih ruku, i Kina će preduzeti odlučne odgovore i snažne kontramjere da odbrani svoj suverenitet i teritorijalni integritet", rekao je Žao na redovnoj konfrenciji za novinare.

Na pitanje koje bi mjere PLA mogla preduzeti, Žao je odgovorio: "Ako se usudi da ode, vidjećete."

Kina doživljava posjete američkih zvaničnika Tajvanu kao slanje ohrabrujućih signala indipendentističkom taboru na ostrvu. Vašington nema zvanične diplomatske veze sa Tajvanom, ali ga zakon SAD obavezuje da ostrvu pruži sredstva da se brani.Republikanac Njut Gingrič bio je posljednji predsjednik Predstavničkog doma koji je posjetio Tajvan, 1997.

Bonus video: