Bajden: Ubijen vođa Al Kaide Ajman al Zavahiri

Napad dronovima je prvi poznati američki napad unutar Avganistana otkako su američke trupe i diplomate napustile zemlju u avgustu 2021.

22042 pregleda 11 komentar(a)
Ajman al Zavahiri, Foto: Reuters
Ajman al Zavahiri, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.08.2022. 06:58h

Američki predsjednik Džozef Bajden kazao je da je vođa Al Kaide Ajman al Zavahiri ubijen.

On je u vanrednom obraćanju kazao i da su bezbjednosne službe ranije ove godine locirala gdje se nalazi vođa te terorističke organizacije.

Bajden je kazao i da niko od članova porodice Zavahirija nije povrijeđen i da nije bilo civilnih žrtava.

Predsjednik SAD je rekao i da Avganistan nikada više neće postati sigurno utočište terorista.

Bajden
Bajdenfoto: Reuters

"Sada je pravda zadovoljena, a ovog terorističkog vođe više nema", rekao je Bajden tokom obraćanja iz Bijele kuće.

"Nikada ne odustajemo", dodao je.

Agencija Rojters je kasno večeras, pozivajući se na neimenovanog američkog zvaničnika, objavila da je Zavahiri ubijen u napadu dronom u antiterorističkoj akciji CIA.

To je najveći udarac za tu militantnu grupu od kada je njen osnivač Osama bin Laden ubijen 2011.

Ajman al Zavahiri je bio vođa terorističke organizacije i stariji vođa islamističkih organizacija koje su organizovale i sprovele terorističke napade u Sjevernoj Americi, Aziji, Africi i na Bliskom istoku.

Egipatski hirurg, za čiju je smrt bila raspisana nagrada od 25 miliona dolara, pomogao je u koordinaciji napada 11. septembra 2001. u Njujorku u kojima je poginulo skoro 3.000 ljudi, navodi Rojters.

Ajman al Zavahri
foto: Reuters

Egipćanin Ajman al Zavahiri je bio drugi i posljednji "emir" Egipatskog Islamskog Džihad, a često je nazivan i kao desna ruka Osame bin Ladena.

Biografi Bin Ladena često su ga opisivali i kao "pravi mozak" Al Kaide.

Jedan od američkih zvaničnika, koji je želio da ostane anoniman, rekao je da je CIA u nedjelju izvela napad dronom u prijestonici Avganistana, Kabulu.

"Operacija je bila uspješna i nije bilo civilnih žrtava", dodao je zvaničnik.

Nije odmah bilo jasno kako su Sjedinjene Države, koje nemaju američke trupe na terenu, potvrdile da je Zavahiri ubijen.

Postojale su glasine o Zavahirijevoj smrti nekoliko puta posljednjih godina, a dugo je izvještavano da je bio lošeg zdravlja.

Njegova smrt postavlja pitanja da li je Zavahiri dobio utočište od talibana nakon njihovog preuzimanja Kabula u avgustu 2021.

Napad dronovima je prvi poznati američki napad unutar Avganistana otkako su američke trupe i diplomate napustile zemlju u avgustu 2021. Taj potez bi mogao da ojača uvjeravanja Vašingtona da Sjedinjene Države i dalje mogu da odgovore na prijetnje iz Avganistana bez vojnog prisustva u zemlji.

Portparol talibana Zabihulah Mudžahid je u saopštenju potvrdio da je došlo do napada i oštro ga osudio, nazvavši ga kršenjem "međunarodnih principa".

Zavahirijevo boravište – za koje se priča da je bilo u pakistanskom plemenskom području ili u Avganistanu – bilo je nepoznato sve do napada.

"Kuća je pogođena raketom u Šerpuru. Nije bilo žrtava jer je kuća bila prazna", rekao je ranije Abdul Nafi Takor, portparol ministarstva unutrašnjih poslova.

Jedan talibanski izvor, koji je tražio anonimnost, rekao je da je bilo izvještaja da je najmanje jedan dron nadletio Kabul tog jutra.

Vjeruje se da je Zavahiri sa drugim visokim članovima Al Kaide planirao napad 12. oktobra 2000. na mornarički brod u ​​Jemenu u kojem je ubijeno 17 američkih mornara i povrijeđeno više od 30 drugih, navodi se na sajtu Nagrade za pravdu.

Osama bin Laden i Ajman al Zavahri
Osama bin Laden i Ajman al Zavahrifoto: Reuters

On je u Sjedinjenim Državama optužen za svoju ulogu u bombaškim napadima na američke ambasade u Keniji i Tanzaniji 7. avgusta 1998. u kojima su poginule 224 osobe i ranjeno više od 5.000 ljudi.

I Bin Laden i Zavahiri izbjegli su hapšenje kada su snage predvođene SAD srušile avganistansku talibansku vladu krajem 2001. nakon napada na Sjedinjene Države 11. septembra.

Bonus video: