Pelosi stigla na Tajvan, Kina najavila vojne vježbe oko ostrva

Pelosi je na turneji po Aziji koja uključuje najavljene posjete Singapuru, Maleziji, Južnoj Koreji i Japanu

30866 pregleda 38 komentar(a)
Pelosi na aerodromu u Tajpeju, Foto: Reuters
Pelosi na aerodromu u Tajpeju, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.08.2022. 20:57h

Predsjednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi doputovala je na Tajvan, otpočevši posjetu za koju ju je Peking upozorio "da ne treba da ide", rekavši da će to potkopati kinesko-američke odnose.

Pelosi je na turneji po Aziji koja uključuje najavljene posjete Singapuru, Maleziji, Južnoj Koreji i Japanu.

Ona je po slijetanju kalala da je "posvećenost SAD demokratskom Tajvanu važnija nego ikada".

"Posjeta naše kongresne delegacije Tajvanu odaje počast nepokolebljivoj posvećenosti Amerike podršci živahnoj tajvanskoj demokratiji", rekla je Pelosi u izjavi ubrzo nakon slijetanja.

"Solidarnost Amerike sa 23 miliona ljudi na Tajvanu danas je važnija nego ikada, jer se svijet suočava sa izborom između autokratije i demokratije", kazala je ona.

Nensi Pelosi, Nensi Pelosi Tajvan
foto: Reuters

Agencija Rojters, objavila je da će Pelosi u srijedu razgovarati sa predsjednicom Tajvana Caj Ing-Ven, kao i da će posjeti tajvanski parlament.

Iz Kabineta predsjednice Tajvana, potvrđen je za srijedu sastanak sa predsjednicom Predstavničkog doma američkog Kongresa.

Dopisnik "Politico" Stjuart Lau objavio je da je Kina, nakon slijetanje Pelosi u Tajpei, najavila vojne vježbe oko Tajvana između četvrtka i nedjelje, zahtijevajući da brodovi i letovi izbjegavaju navedene oblasti.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova rekao je ranije ove nedjelje da bi svaka posjeta Pelosi bila "grubo miješanje u unutrašnje stvari Kine" i upozorio da "Narodnooslobodilačka armija Kine nikada neće sjedjeti skrštenih ruku"

Tajvansko ministarstvo odbrane saopštilo je da su izvještaji kineskih državnih medija o kineskim borbenim avionima Su-35 koji prelaze osjetljivi Tajvanski moreuz koji odvaja ostrvo od Kine lažni.

Ministarstvo je u saopštenju navelo da je u potpunosti razumjelo aktivnosti u blizini Tajvana i da će na odgovarajući način poslati snage kao reakciju na "neprijateljske prijetnje".

Pelosi je bila u avionu američkog vazduhoplovstva koji je danas sletio na Tajvan nakon što je poletio iz Malezije i krenuo produženom rutom koja je zaobišla Južno kinesko more.

Avion je napustio glavni grad Malezije Kuala Lumpur u 15.42 časova i odletio na istok prema Borneu na ruti koja je zaobilazila Južno kinesko more.

Od prošle sedmice, Narodnooslobodilačka armija Kine izvela je različite vježbe, uključujući vježbe bojeve vatre, u Južnom kineskom moru, Žutom moru i Bohajskom moru, u znak kineske vojne moći.

Do posjete Pelosijeve Tajvanu, koja je druga u redu sukcesije na mjestu predsjednika SAD i dugogodišnji kritičar Kine, došlo bi usred pogoršanja veza između Vašingtona i Pekinga.

Bonus video: