Bajden će potpisati naredbu za olakšanje putovanja u SAD radi abortusa

Naredba će omogućiti državama koje nisu zabranile abortus da se prijave za izuzeća koja bi im pomogla da obave abortus ženama koje su doputovale iz druge države SAD

6787 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Predsjednik SAD Džozef Bajden danas će potpisati izvršnu naredbu koja ima za cilj da ženama koje žele da izvrše abortus olakša da putuju iz jedne u drugu američku državu radi te procedure.

Naredba će omogućiti državama koje nisu zabranile abortus da se prijave za izuzeća koja bi im pomogla da obave abortus ženama koje su doputovale iz druge države SAD, izjavio je viši zvaničnik koji je želio da ostane anoniman.

Naredbom se takođe pozivaju pružaoci zdravstvenih usluga da se pridržavaju federalnih zakona o zabrani diskriminacije i da pojednostave prikupljanje ključnih podataka o zdravlju žena.

Bajden učestvuje u pokretanju federalne radne grupe za pristup reproduktivnoj njezi, koju će predvoditi potpredsjednica SAD Kamala Haris.

Uredba koju će Bajden potpisati najnovija je mjera njegove administracije za zaštitu prava na abortus.

Vrhovni sud SAD ranije ovde godine je oborio presudu kojom je garantovano ustavno pravo na abortus u SAD na federalnom nivou.

Odluka suda omogućila je svakoj američkoj državi da sama odluči da li će i pod kojim uslovima dozvoliti abortuse.