Kineski šef diplomatije eskivirao gala večeru

Diplomatski razdor bio je vidljiv i u prijestonici Kambodže, gdje su ministri spoljnih poslova Kine i SAD odbili da se sastanu

14521 pregleda 0 komentar(a)
Vang odlazi sa večere, Foto: Rojters
Vang odlazi sa večere, Foto: Rojters

Države jugoistočne Azije upozorile su juče na rizik od pogrešne procjene u Tajvanskom moreuzu i "ozbiljne konfrontacije" među velikim silama, dok je kineski ministar spoljnih poslova izašao prije gala večere na sastanku na visokom nivou u Kambodži.

Savez država jugoistočne Azije (ASEAN) je domaćin sastanka 27 zemalja, uključujući SAD, na skupu koji je u sjenci događaja oko Tajvana nakon posjete predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi ove nedjelje.

ASEAN je upozorio da bi tenzije mogle dovesti do "otvorenih sukoba i nesagledivih posljedica" i pozvao na maksimalnu uzdržanost, prenio je Rojters.

Taj savez je poručio da je spreman da "igra konstruktivnu ulogu u omogućavanju mirnog dijaloga između svih strana".

Kina je juče rasporedila mnoštvo aviona i ispalila rakete blizu Tajvana u najvećim vježbama u Tajvanskom moreuzu, naglašavajući bijes zbog posjete Pelosijeve tom samoupravnom ostrvu.

Diplomatski razdor bio je vidljiv i u prijestonici Kambodže, Pnom Penu, gdje su ministri spoljnih poslova Kine, SAD i Japana bili na istom mjestu povodom bilateralnih sastanaka sa grupacijom ASEAN.

Kineskom diploamti je bila namijenena stolica 12 mjesta od Blinkena, a Japanca Hajašija su najmanje tri mjesta dijelila od Vanga

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji i američki državni sekretar Entoni Blinken odbili su da se sastanu u Pnom Penu, dok su planirani razgovori između Vanga i japanskog kolege Jošimase Hajašija otkazani, pri čemu je Peking naveo nezadovoljstvo zbog saopštenje G7 kojim mu je upućen poziv da mirnim putem riješi tenzije oko Tajvana.

Veng je juče kazao da je posjeta Pelosijeve "suluda, neodgovorna i krajnje iracionalna," objavila je državna CCTV. On je stigao na gala večeru ASEAN-a kasno uveče i otišao nako samo nekoliko trenutaka, prema riječima reportera Rojtersa.

Hajaši, Blinken i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov su prisustvovali, a dvoje svjedoka je reklo Rojtersu da je Vang otišao vozilom.

Lavrov juče u Pnom Penu
Lavrov juče u Pnom Penufoto: Rojters

Rojters navodi da nije jasno šta je podstaklo Vanga da izađe sa večere i da kineski državni mediji nisu pominjali taj incident.

Raspored sjedenja na večeri je pažljivo planiran pa je kineskom šefu diplomatije bila namijenena stolica 12 mjesta od Blinkena za stolom u obliku slova U, a Japanca Hajašija su najmanje tri mjesta dijelila od Vanga.

U uvodnom izlaganju, Blinken je rekao da su svi okupirani pitanjem Tajvana i naglasio da se politika Vašingtona nije promijenila.

"Protivimo se bilo kakvim jednostranim naporima da se promijeni status kvo, posebno silom", rekao je. "Mi i zemlje širom svijeta vjerujemo da niko nema koristi od eskalacije koja može imati neželjene posljedice koje ne služe ničijim interesima, uključujući članice ASEAN-a, uključujući Kinu".

Ministri bi danas trebalo da prisustvuju plenarnim sjednicama na samitu istočne Azije i godišnjem bezbjednosnom okupljanju Regionalnog foruma ASEAN-a.

Očekuje se da razvoj događaja na Tajvanu dominira današnjim razgovorima, koji bi trebalo da obuhvate teme prehrambene krize, rata u Ukrajini i krize na Mjanmaru.

ASEAN je otvorio sastanak u srijedu izjavama kojima je izražena frustracija zbog neuspješnih diplomatskih napora za rješavanje sukoba u Mjanmaru, gdje su vojne vlasti nedavno pogubile četvoricu aktivista povezanih sa pokretom otpora, što je izazvalo bijes međunarodne zajednice.

Bonus video: