predsjedavajuća predstavničkog doma američkog kongresa

Pelosi: Kina neće izolovati Tajvan time što sprječava dolazak američkih zvaničnika

"Oni mogu da spriječe Tajvan da posjećuje ili učestvuje na drugim mjestima ali ga neće izolovati time što će nas spriječiti da tamo putujemo"

8675 pregleda 1 komentar(a)
Pelosi u Tokiju, nakon završene posjete Tajvanu, Foto: Reuters
Pelosi u Tokiju, nakon završene posjete Tajvanu, Foto: Reuters

Predsjednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi rekla je danas da Kina neće izolovati Tajvan time što sprječava dolazak američkih zvaničnika tom autonomnom ostrvu.

Kinezi su pokušali da izoluju Tajvan, rekla je Pelosi, uključujući nedavno kada su ga spriječili da se pridruži Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

"Oni mogu da spriječe Tajvan da posjećuje ili učestvuje na drugim mjestima ali ga neće izolovati time što će nas spriječiti da tamo putujemo", rekla je Pelosi.

Ona je rekla da njen put na Tajvan nije bio namijenjen da se promijeni status kvo ostrva već da se zadrži mir u Tajvanskom moreuzu.

Ona je takođe pohvalila teško izborenu tajvansku demokratiju, uključujući napredak u diverzitetu i uspjehe u tehnologiji i poslovanju, i kritikovala kinesko kršenje trgovinskih sporazuma, širenje oružja i probleme sa ljudskim pravima.

Pelosi, prva predsjedavajuća Predstavničkog doma američkog Kongresa koja je posjetila Tajvan u 25 godina, rekla je u srijedu u Tajpeju da posvećenost SAD demokratiji na ostrvu i drugdje ostaje "čvrst".

Pelosi i još pet članova Kongresa stigli su kasno sinoć u Tokio u okviru azijske turneje tokom koje su još posjetili Singapur, Maleziju, Tajvan i Južnu Koreju.

Kina, koja smatra Tajvan dijelom svoje teritorije i prijeti da će ga silom pripojiti ako bude potrebno, nazvala je posjetu Nensi Pelosi provokacijom, a juče je počela vojna vježba, uključujući treniranje raketnih udara u šest zona oko Tajvana.

Pelosi je rekla da je Kina počela vježbe raketama vjerovatno koristeći posjetu američkih članova Kongresa Tajvanu kao izgovor.

Japanski premijer Fumio Kišida rekao je danas da kineske vojne vežbe usmjerene prema Tajvanu predstavljaju "ozbiljan problem" i prijete regionalnom miru i bezbjednosti pošto je pet balističkih raketa lansirano u okviru vežbi, palo u japansku ekskluzivnu ekonomsku zonu.

On je u izjavama posle doručka sa Pelosi i njenom kongresnom delegacijom rekao da lansiranje raketa treba odmah da stane.