Lapid i Ganc: Vojna operacija u Gazi će trajati dokle god je potrebno

Savjet bezbjednosti UN održaće hitan sastanak iza zatvorenih vrata u ponedjeljak da diskutuje o najnovijoj eskalaciji sukoba

4789 pregleda 10 komentar(a)
Izraelski helikopter, Foto: Reuters
Izraelski helikopter, Foto: Reuters

Premijer Izraela Jair Lapid i ministar odbrane Beni Ganc su danas u koordinisanim saopštenjima najavili da će vojna operacija "Svanuće", započeta u pojasu Gaze, biti nastavljena koliko god je potrebno.

"IDF (Izraelske odbrambene snage), Šin bet (bezbjednosna služba) i bezbjednosne snage će nastaviti da djeluju protiv Islamskog džihada dok ne obnovimo mir i uklonimo prijetnju djeci (koja žive u pograničnom regionu)", navedeno je u saopštenju Ganca.

Gotovo 500 raketa ispaljeno je iz pojasa Gaze prema jugu Izraela i bezbjednosna ograničenja u tom području su na snazi od sredine prošle nedjelje, prenose izraelski mediji.

I Lapid i Ganc su pohvalili i vojsku i bezbjednosnu službu i snage za ono što je Lapid označio kao "izuzetno dostignuće", misleći na sinoćnje ubistvo komandira Islamskog džihada zaduženog za jug pojas Gaze Kaleda Mansura.

U petak, prvog dana izraelske vojne operacije, ubijen je komandir Islamskog džihada Taisir Džabari koji je bio zadužen za sjeverni dio pojasa.

Uz najavu nastavka napada na ciljeve Islamskog džihada i operativce Lapid je rekao da izraelske snage vode računa da minimiziraju civilne žrtve u Gazi.

"Mi djelujemo ciljano i odgovorno kako bi umanjili povređivanje onih koji nisu umiješani", rekao je Lapid.

Ministarstvo zdravlja u pojasu Gaze daopštilo je danas da je od početka sukoba ubijeno 29 ljudi, uključujući šestoro djece i četiri žene. Izrael tvrdi da su mnogi ubijeni bili operativci ekstremističke organizacije Islamski džihad.

Ubijen još jedan komandir Islamskog džihada

U izraelskom napadu iz vazduha na pojas Gaze ubijen je visoki komandir Islamskog džihada, potvrdili su danas borci te organizacije.

To je drugi komandir ubijen od početka eskalacije prekograničnog sukoba u petak popodne.

Sinoćnjem ubistvu Kaleda Mansura koji je rukovodio operacijama Islamskog džihada na jugu pojasa prethodilo je ubistvo komandira ekstremista na severu dan ranije.

U međuvremenu bi napetost još više mogla da eskalira jer danas Jevreji imaju sveti dan posta i očekuje se da izraelski poslanici ultranacionalisti posjete svetilište u Jerusalimu koje Jevreji zovu Brdo hrama, a muslimani Uzvišeno utočište (Haram al Šarif).

Takve posjete mogu da izazovu nasilje izmedju dva naroda.

Vojno krilo Islamskog džihada, Brigade Al Kuds, potvrdile su danas da je u napadu iz vazduha na grad Rafa na jugu pojasa Gaze ubijen komandir Mansur i još druga dva pripadnika te organizacije.

Kako je navedeno, u napadu su poginuli i civili i nekoliko kuća je sravnjeno sa zemljom. Na drugoj palestinskoj teritoripadnoj obali uhapšeno je 19 ljudi pod sumnjom da su članovi Islamskog džihada.

Izrael je ranije procijenio da je u napadima iz vazduha na Gazu ubijeno 15 ekstremista.

Ekstremisti Islamskog džihada su nastavili da ispaljuju rakete na Izrael i izraelska vojska je nastavila napade iz vazduha na pojas Gaze, ali se razmjena vatre, kako se čini, rano jutros smanjila.

Izraelski mediji su javili da su se sirene za raketnu uzbunu prvi out oglasile u Jerusalimu.

Sukob je počeo poslije ubistva komandira Islamskog džihada u nizu izraelskih napada raketiranjem u petak popodne, a Izrael tvrdi da je cilj bio da se spriječi ispaljivanje protivtenkovskih raketa iz Gaze.

Izraelska vojska je sinoć saopštila da je neuspjelo ispaljivanje rakete palestinskih ekstremista izazvalo eksploziju u kojoj su poginuli civili, uključujući decu, u Džabaliji na sjeveru pojasa Gaze.

Vojska je rekla da je ispitala incident i da je zaključila bez sumnje da je to uzrok eksplozije.

Zvaničnog palestinskog komentara tog incidenta nije bilo, ali je jedan palestinski zdravstveni radnik rekao da je poginulo najmanje šestoro ljudi, uključujući troje djece.

Islamski ekstremistički Hamas, vladajući u Gazi protiv koga je izraelska vojska četiri puta ratovala od 2007. godine za sada se, kako se čini, drži po strani sukoba između manje organizacije Islamski džihad i Izraela.

Hitan sastanak Savjeta bezbjednosti UN

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija održaće hitan sastanak iza zatvorenih vrata u ponedjeljak da diskutuje o najnovijoj eskalaciji sukoba Izraela i palestinskog Islamskog džihada u pojasu Gaze, saopštio je palestinski ambasador u UN Rijad Mansur.

Sastanak su zatražili Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), član SB UN, zajedno sa Kinom, Francuskom, Irskom, Norveškom, navedeno je u saopštenju direktorice za strateške komunikacije Ministarstva spoljnih poslova Emirata Afre Mahaš al-Hameli.

"Ujedinjeni Arapski Emirati su naglasili potrebu da se obnovi zatišje u pojasu Gaze, smanji eskalacija i sačuvaju životi civila", rekla je ona i dodala da Abu Dabi "izražava duboku zabrinutost za trenutnu eskalaciju i poziva na maksimalnu uzdržanost kako bi se spriječilo uvlačenje u nove nivoe nasilja i nestabilnosti".

Na sastanku u ponedjeljak članovi Savjeta bezbjednosti razgovaraće o najnovijem razvoju dogadjaja i kako da se "podrže međunarodni napori da se postigne sveobuhvatan i pravedan mir", prenijeli su izraelski mediji.

Odluka o sastanku donijeta je nekoliko sati pošto se palestinska misija u UN obratila članovima SB UN i pozvala ih da, kako je navedeno u saopštenju kabineta palestinskog ambasadora "preuzmu (svoje) odgovornosti da zaustave izraelsku agresiju protiv palestinskog naroda u pojasu Gaze i obezbijede međunarodnu zaštitu za palestinski narod".

Vodja Hezbolaha osudio Izrael

Vođa libanskog ekstremističkog Hezbolaha Hasan Nasralah oštro je osudio Izrael zbog vojne operacije u pojasu Gaze i upozorio tu zemlju da ne procijeni pogrešno Liban.

Nasralah je podržao pravo Palestinaca na "otpor" pošto je Izrael u petak započeo napade iz vazduha na ciljeve palestinskog Islamskog džihada.

"Svaka časna osoba bi trebalo da podržava to pravo i niko ne bi trebalo da ga dovodi u pitanje, jer će ćutanje ponovo otvoriti vrata ubistvima svih lidera u Gazi", rekao je sinoć Nasralah.

On je dodao da je Hezbolah u kontaktu i sa Islamskim džihadom i sa Hamasom, vladajućim u Gazi, ocijenivši da će "otpor imati kontrolu u bici".

Sve tri organizacije, a posebno Hezbolah imaju podršku Irana.

Izrael je započeo vojnu operaciju "Svanuće" u petak popodne u odgovoru na, kako su rekli zvaničnici, "konkretnu" prijetnju Islamskog džihada da napadne izraelske civile i vojnike.

U izraelskim napadima iz vazduha u petak i sinoć ubijena su dva komandira Islamskog džihada. Ta organizacija je odgovorila baražanom raketnom vatrom na južni i centralni dio Izraela.

U isto vreme Izrael je suočen sa napetošću na sjevernoj granici s Libanom zbog nesporazuma o pomorskom razgraničenju.

Lider Hezbolaha je više puta prijetio Izraelu zbog tog nesporazuma i vjerovatno je u svom najnovijem upozorenju na to aludirao, navode izraelski mediji.

Prošle nedjelje Nasralah je rekao da su svi izraelske kopneni i pomorski ciljevi u dometu raketa njegove organizacije.

Bonus video: