U Kolumbiji zakletvu polaže prvi ljevičarski predsjednik zemlje

Bine sa živom muzikom i velikim ekranima će takođe biti postavljene u parkovima širom centra Bogote tako da desetine hiljada građana koji nemaju pozivnice za glavni događaj takođe mogu da učestvuju u ceremoniji

6412 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Prvi ljevičarski predsjednik Kolumbije Gustavo Petro danas će položiti zakletvu obećavajući da će se boriti protiv nejednakosti i najavljujući prekretnicu u istoriji zemlje obilježene dugim ratom između vlade i geriliskih grupa.

Senator Gustavo Petro bivši član kolumbijske gerilske grupe M-19, pobijedio je na predsjedničkim izborima u junu pobjedom nad konzervativnim strankama koje su nudile umjerene promjene tržišnoj privredi zemlje ali nisu uspjele da se povežu sa glasačima frustriranim zbog rastućeg siromaštva i nasilja protiv vođa za borbu za ljudska prava i ekoloških grupa u ruralnim oblastima.

Očekuje se da će najmanje 10 šefova država učestvovati na Petrovoj inauguraciji koja će se održati na velikom trgu ispred kolumbijskog Kongresa. Bine sa živom muzikom i velikim ekranima će takođe biti postavljene u parkovima širom centra Bogote tako da desetine hiljada građana koji nemaju pozivnice za glavni događaj takođe mogu da učestvuju u ceremoniji.

To je velika promjena za Kolumbiju gdje su prethodne predsjedničke inauguracije bile ozbiljniji događaji ograničene i na nekoliko VIP gostiju.

"Hoćemo da kolumbijski narod bude učesnik", rekao je Pedrov predstavnik za štampu u saopštenju. "Ova inauguracija će biti prvi dodir sa novom formom vladavine gdje se poštuju svi oblici života i gdje se svako uklapa", dodao je on.

Petro je dio sve veće grupe ljevičarskih političara i političkih autsajdera koji pobjeđuju na izborima u Latinskoj Americi od kada je izbila pandemija i naškodila vođama na vlasti koji su se borili sa njenim ekonomskim posljedicama.

Pobjeda bivšeg pobunjenika je takođe izuzetna za Kolumbiju gdje su glasači istorijski nevoljno podržavali ljevičarske političare koji su često optuživani da su meki prema kriminalu ili povezani sa gerilom.

Mirovni sporazum 2016. između vlade Kolumbije i Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije preusmjerio je veći dio pažnje glasača dalje od nasilnih sukoba u ruralnim oblastima i istakao probleme kao što su siromaštvo i korupcija što je podstaklo popularnost ljevičarskih stranaka na nacionalnim izborima.

Šezdesetdvogodišnji Pedro je obećao da će se suočiti sa kolumbijskim socijalnim i ekonomskim nejednakostima povećanjem potrošnje na programe protiv siromaštva i povećanjem investicija u ruralnim oblastima.

On je opisao politike protiv droge koju su predvodile SAD, kao što je nasilno iskorjenjavanja ilegalnih biljaka koke kao "veliki neuspjeh" ali je rekao da bi htio da radi sa Vašingtonom kao sa jednakim partnerom.

Pedro je takođe sklopio saveze sa ekolozima tokom predsjedničke kampanje, i obećao da će pretvoriti Kolumbiju u "globalnu silu za život" usporavanjem sječe šuma i preduzimanjem koraka ka smanjenju zavisnosti zemlje od fosilnih goriva.

Rekao je takođe da želi da počne mirovne pregovore sa preostalim pobunjeničkim grupama koje se sada bore oko ruta droge, rudnika zlata i drugih resursa koje je FARC napustio kada je sklopio mirovni sporazum sa vladom.

Bonus video: