Rusija se privremeno povukla iz režima inspekcije nuklearnog oružja

Sporazum o smanjenju arsenala nuklearnog oružja potpisali su 2010. tadašnji predsjednici SAD i Rusije, Barak Obama i Dmitrij Medvedev

4187 pregleda 0 komentar(a)
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, Foto: Reuters

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da se Moskva privremeno povlači iz režima za inspekciju predviđenog sporazumom sa SAD o smanjenju arsenala nuklearnog oružja.

Ministarstvo je saopštilo da su sankcije Zapadnih zemalja onemogućile Rusiju da sporazum sprovodi "u strogoj usklađenosti sa principima jednakosti obje strane", jer ruski inspektori ne mogu da uđu u SAD i obave dužnosti.

U saopštenju se dodaje da pored zabrane ruskim avionima da uđu u vazdušni prostor SAD i njihovih saveznika, prepreku za ruske inspektore predstavljaju i pooštreni kriterijumi za izdavanje viza.

Rusko ministarstvo je naglasilo da je povlačenje iz režima inspekcije privremeno i da Rusija ostaje "u potpunosti posvećena pridržavanju svih odredbi sporazuma".

Sporazum o smanjenju arsenala nuklearnog oružja potpisali su 2010. tadašnji predsjednici SAD i Rusije, Barak Obama i Dmitrij Medvedev.

U januaru prošle godine produžen je za još pet godina.

Bonus video: