Tramp se pozvao na Peti amandman, neće odgovarati pod zakletvom u istrazi o svom poslovanju

Građanska istraga, koju vodi Džejms, uključuje navode da je Trampova kompanija "Trump Organization" pogrešno navela vrijednost njegove imovine kao što su golf tereni i neboderi, obmanjujući na taj način zajmodavce i poreske vlasti

18610 pregleda 5 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp saopštio je da se pozvao na "Peti amandman" i da neće odgovarati na pitanja pod zakletvom u njujorškoj građanskoj istrazi o njegovom poslovanju.

Tramp je u srijedu ujutro stigao u kancelariju njujorškog državnog tužioca Leticije Džejms, a poslije sat je poslao saopštenje u kojem je naveo da je odbio da odgovara na pitanja u skladu sa pravima i privilegijama koje se daju svakom građaninu prema Ustavu SAD, prenosi AP.

Sve što bi rekao tokom svjedočenja moglo bi da bude upotrijebljeno protiv njega u krivičnom predmetu. Inače, Leticija Džejms protiv njega vopdi istragu građanske prirode, dok okružni tužilac Menhetna paralelnu krivičnu istragu.

Građanska istraga, koju vodi Džejms, uključuje navode da je Trampova kompanija "Trump Organization" pogrešno navela vrijednost njegove imovine kao što su golf tereni i neboderi, obmanjujući na taj način zajmodavce i poreske vlasti.

"Moja velika kompanija i ja smo napadnuti sa svih strana", rekao je Tramp ranije.

Trampovo svjedočenje se dešava u kritičnoj tački istrage Leticije Džejms - njena kancelarija je u maju saopštila da se bliži kraj istrage i da su istražitelji prikupili značajne dokaze koji bi mogli da podrže pravni postupak protiv Trampa i njegove kompanije.

Trampovo svedočenje nakon što je Tramp naveo da je Mar-a-Lago u Palm Biču "zauzela velika grupa agenata FBI".

Američki mediji javili su da je pretraga povezana sa dokumentima koje je Tramp možda odnio u Mar-a-Lago kada je napustio Bijelu kuću, iako zakon nalaže da predsjednik po prestanku mandata sve papire mora da preda Nacionalnom arhivu.

U američkom zakonodavstvu postoji odredba - Peti amandman - prema kojoj se osoba pozvana da odgovara pred zakonom može opredjeliliti na ćutanje, ukoliko ona sama, ili njena odbrana misli da je to u njenom najboljem interesu. To pravo garantuje i Ustav Sjedinjenih Američkih Država.

Bonus video: