tvrde da su otkrili zavjeru

Ministarstvo pravde SAD: Pripadnik iranske Revolucionarne garde ponudio 300.000 dolara za ubistvo Boltona

Navodi se da je ubistvo trebalo da bude osveta za smrt iranskog generala Kasema Solejmanija, ubijenog u januaru 2020. godine u američkom vazdušnom napadu

10612 pregleda 1 komentar(a)
Bolton, Foto: Reuters
Bolton, Foto: Reuters

Američko pravosuđe saopštilo je danas da je otkrilo zavjeru koju je predvodio pripadnik iranske Revolucionarne garde prema kojoj je trebalo da bude ubijen bivši američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džon Bolton.

Ministarstvo pravde Sjedinjenih Američkih država (SAD) navelo je da je Šahram Pursafi, poznat i kao Mehdi Rezaji (45), u odsustvu optužen da je ponudio nagradu od 300.000 dolara za pojedinca u SAD koji bi ubio Boltona.

Pursafi
Pursafifoto: Reuters

Bolton je bio i ambasador SAD pri Ujedinjenim nacijama (UN).

Navodi se da je ubistvo trebalo da bude osveta za smrt iranskog generala Kasema Solejmanija, ubijenog u januaru 2020. godine u američkom vazdušnom napadu.

Zavjeru je američkim vlastima otkrila osoba za koju se vjeruje da je trebalo da ubije Boltona. Identitet te osobe nije saopšten.

Pursafi je između oktobra 2021. i aprila 2022. godine, kontaktirao tu osobu koristeći šifrovanu razmjenu poruka. U tim porukama su bila uputstva za ubistvo Boltona kojeg Iranci ne vole zbog izjava protiv njihove zemlje.

Američki Federalni istražni biro (FBI) uputio je nalog za potragu Pursafija i objavio njegove fotografije na kojima je nosi uniformu iranske Revolucionarne garde.

Pursafi bi u slučaju hapšenja mogao da dobije u SAD do 25 godina zatvora.