Kraj talačke krize u Bejrutu: Predao se muškarac koji je tražio svoje pare

Poslije sedam sati pregovora Basam al-Šeik Husein je prihvatio ponudu banke da dobije dio ušteđevine, javili su lokalni mediji. Husein je tada oslobodio svoje taoce i policija ga je odvela, ali nije zapravo dobio nikakav novac, rekao je advokat koji je takođe učestvovao u pregovorima

4797 pregleda 3 komentar(a)
Libanska vojska u blizini banke, Foto: Reuters
Libanska vojska u blizini banke, Foto: Reuters

Talačka kriza u banci u Bejrutu okončana je večeras predajom naoružanog Libanca koji je tražio da podigne dio svoje ušteđevine kako bi mogao da plati bolničke račune svog oca.

U ovom incidentu niko nije ranjen.

Libanske vlasti su rekle da je 42-godišnji Basam al-Šeik Husein ušao u banku naoružan i sa kanisterom benzina, prijeteći da će se samozapalti ako mu ne dozvole da uzme svoj novac.

On je ispalio tri pucnja upozorenja i zatvorio se sa deset talaca.

Poslije sedam sati pregovora prihvatio je ponudu banke da dobije dio ušteđevine, javili su lokalni mediji.

Husein je tada oslobodio svoje taoce i policija ga je odvela, ali nije zapravo dobio nikakav novac, rekao je advokat koji je takođe učestvovao u pregovorima.

Njegova supruga Mariam Hehadi koja je stajala napolju rekla je poslije hapšenja muža da je uradio ono što je morao.

Talačka drama u kvartu Hamra glavnog grada Libana je najnovija bolna epizoda ekonomske krize u toj zemlji , koja traje već treću godinu.

Libanske banke nemaju novca u gotovini i uvele su krajem 2019. stroga ograničenja na podizanje strane valute, zbog čega su mnogi Libanci ostali bez ušteđevine.

Ta zemlja je sada suočena s najgorom ekonomskom krizom u svojoj savremenoj istoriji i tri četvrtine od oko šest miliona stanovnika živi u siromaštvu, a vrijednost libanske funte je pala za više od 90 odsto u odnosu na dolar.

Husein ima 210.000 dolara u banci, a novac mu je potreban između ostalog za liječenje oca, rekao je Hasan Moghnieh iz Asocijacije ulagača.

Huseinov brat Atef koji je takođe došao pred banku rekao je AP-u da bi se njegov brat predao kada bi mu banka dala novac kako bi mogao da plati porodične troškove.

Libanski vojnici, policajci i obavještajni agenti su opkolili područje gdje se nalazi banka.

Desetine demonstranata se okupilo u blizini, uzvikujući parole protiv libanske vlade i banaka, nadajući se da će Husein dobiti svoju ušteđevinu. Neki okupljeni su ga nazvali herojem.

U januaru je vlasnik jednog kafea podigao 50.000 dolara iz banke u Libanu pošto je prijetio da će ubiti taoce.

Bonus video: