Arktik se četiri puta brže zagrijava od ostatka Zemlje

U studiji se navodi i da se evroazijski sektor Sjevernog ledenog okeana - u blizini arhipelaga Svalbard i Nova Zemlja, zagrijavao za čak 1,25 stepeni Celzijusa po deceniji - sedam puta brže od ostatka svijeta

8759 pregleda 1 komentar(a)
Detalj sa Arktika, Foto: Shutterstock
Detalj sa Arktika, Foto: Shutterstock

Tokom posljednjih 40 godina Arktik se zagrijavao skoro četiri puta brže od ostatka planete Zemlje, objavljeno je u studiji tima istraživača sa sjedištem u Norveškoj i Finskoj, a koje sugeriše da klimatski modeli potcjenjuju stopu polarnog zagrijavanja.

U odnosu na ovo istraživanje, prethodne studije su navodile da se Arktik zagrijava dva do tri puta brže od globalnog prosjeka, piše Agencija Frans pres. Iako postoji dugogodišnji konsenzus među naučnicima da se Arktik brzo zagrijava, procjene variraju u zavisnosti od proučavanog vremenskog okvira i definicije onoga što čini geografsko područje Arktika.

Tim istraživača iz Norveške i Finske analizirao je četiri seta podataka o temperaturi koji su prikupljeni satelitskim studijama od 1979 - godine kada su satelitski podaci postali dostupni - u čitavom arktičkom krugu.

Otkrili su da u prosjeku podaci pokazuju da se Arktik zagrijavao za 0,75 stepeni Celzijusovih po deceniji - skoro četiri puta brže od ostatka planete.

"U literaturi stoji da se Arktik zagrijava duplo brže od ostatka zemljine kugle, tako da je za mene bilo malo iznenađujuće da je naše istraživanje toliko veće od uobičajenog", rekao je za AFP Anti Liponen, koautor iz Meteorološkog instituta Finske

U studiji se navodi i da se evroazijski sektor Sjevernog ledenog okeana - u blizini arhipelaga Svalbard i Nova Zemlja - zagrijavao za čak 1,25 stepeni Celzijusa po deceniji. Sedam puta brže od ostatka svijeta.

Osim što će duboko uticati na lokalne zajednice i divlje životinje koje se u lovu oslanjaju na morski led, intenzivno zagrijavanje na Arktiku ostaviće posljedice širom svijeta.

Ledeni pokrivač Grenlanda, za koji nedavne studije upozoravaju da se možda približava "tački preokreta", sadrži dovoljno zaleđene vode da podigne okeane na zemlji na nekih šest metara.

"Klimatske promjene izazivaju ljudi. Kako se Arktik zagrijava, njegovi glečeri će se topiti i to će globalno uticati na nivoe mora. Nešto se dešava na Arktiku i to će uticati na sve nas", zaključio je Liponen.

Bonus video: