"Snažno osuđujemo namjerno kršenje kineskog suvereniteta"

Zbog posjete Tajvanu: Kina uvela sankcije zamjenici litvanskog ministra saobraćaja i komunikacija

"Takođe je objavljeno da će Kina obustaviti angažman sa ministarstvom i saradnju u oblasti transporta sa Litvanijom"

8426 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ministarstvo vanjskih poslova Kine saopštilo je da je uvelo sankcije zamjenici litvanskog ministra saobraćaja i komunikacija Agni Vaičukevičjut zbog njene posjete Tajvanu.

Kako navodi Rojters, takođe je objavljeno da će Kina obustaviti angažman sa ministarstvom i saradnju u oblasti transporta sa Litvanijom, zemljom članicom Evropske unije.

Kina smatra Tajvan svojom teritorijom i protivi se da strani političari posjećuju to ostrvo. S druge strane, Tajvan odbacuje te tvrdnje, dodaje Rojters.

Ranije je Mediabiro prenio izjavu portparola Ministarstva vanjskih poslova Kine Vang Venbina koji je rekao da Kina oštro osuđuje posjetu litvanskih zvaničnika regionu Tajvanu i da će preduzeti protivmjere na ovu provokaciju.

"Snažno osuđujemo namjerno kršenje kineskog suvereniteta od strane litvanskih antikineskih snaga i mješanje u unutrašnje stvari Kine", rekao je Vang.

"Princip 'jedne Kine' je osnovna norma međunarodnih odnosa i politička osnova za razvoj bilateralnih odnosa između Kine i svih zemalja, uključujući Litvaniju", dodao je.

Citirajući Zajedničko saopštenje o uspostavljanju diplomatskih odnosa između Narodne Republike Kine i Republike Litvanije, Vang je rekao da Vlada Litvanije priznaje da je Vlada Narodne Republike Kine jedina legalna vlada u Kini i da je Tajvan neotuđivi dio kineske teritorije.

"Vlada Litvanije takođe je obećavala da neće uspostavljati zvanične odnose i razmjene sa vlastima Tajvana, navodi se u zajedničkom saopštenju, ali Litvanija je više puta kršila svoja obećanja", rekao je Vang.

Kina je pozvala litvanske zvaničnike da ne podržavaju "nezavisnost Tajvana" i antikineske snage i da ne idu dalje na pogrešnom putu, dodao je Vang.

Delegacija koju je predvodila zamjenica ministra saobraćaja i komunikacija Litvanije Agne Vaičukevičjut posjetila je region Tajvan ove sedmice.