Netanjahu: Zahvalio sam Trampu na njegovoj istrajnoj politici prema Iranu

Osvrćući se na situaciji u Gazi, izraelski premijer je izjavio da je tokom vikenda Izrael zadao Hamasu najveći udarac od rata 2014. godine, izrazivši nadu da je organizacija koja vlada pojasom Gaze dobila poruku, jer u protivnom će je dobiti i u budućnosti, kako je rekao
1 komentar(a)
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.07.2018. 10:30h

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je danas da je razgovarao sa predsjednikom SAD Donaldom Trampom o "diplomatskim i pitanjima koja se odnose na bezbjednost u svjetlu razvoja događaja u regionu, a najviše o Siriji i Iranu".

O tome će takođe biti riječi na sastanku Trampa i predsjednika Rusije Vladimira Putina u Helsinkiju u ponedjeljak, dodao je on.

"Zahvalio sam Trampu na njegovoj istrajnoj politici prema Iranu, jer otkako je ta politika primijenjena vidimo veliki uticaj na Iran i unutar Irana", rekao je Netanjahu.

Izraelski lider je ocijenio da je "Tramp jasno potvrdio posvećenost bezbjednosti Izraela i volju da pomogne državi Izrael u raznim oblastima", dodavši da mu je on za to zahvalio.

Netanjahu je razgovorao sa Trampom u subotu, a prije nekoliko dana je bio u Moskvi gdje se sastao sa Putinom i razgovarao takođe o Siriji i Iranu.

Osvrćući se na situaciji u Gazi, izraelski premijer je izjavio da je tokom vikenda Izrael zadao Hamasu najveći udarac od rata 2014. godine, izrazivši nadu da je organizacija koja vlada pojasom Gaze dobila poruku, jer u protivnom će je dobiti i u budućnosti, kako je rekao.

U noći između petka i subote i kasnije tokom dana Hamas je ispalio više od 200 projektila na Izrael, a izraelske vazduhoplovne snage napale su desetine meta te ekstremističke islamske organizacije.

Dva palestinska tinejdžera su poginula u tim udarima, a na jugu Izraela ranjeno je troje ljudi.

Poslije tih sukoba proglašen je prekid vatre, ali je prošle noći narušen u dva navrata.

Dva Palestinca, otac i sin, poginula su jutros u misterioznoj eksploziji u pojasu Gaze za koju je najprije rečeno da ju je izgleda izazvao izraelski dron.

Okolnosti incidenta se istražuju, a Asošiejted pres navodi da je povezan sa skladištem eksploziva.

Netanjahu je danas rekao i da Izrael prihvata samo prekid vatre na osnovu koga Hamas prestaje da šalje balone i zmajeve sa zapaljivim materijalom preko granice koji su posljednjih nedjelja izazvali požare i pričinili veliku štetu u usjevima i šumama.

Preporučujemo za Vas