Gaza: Hamas buldožerima poravnao arheološko nalazište

"To je jasno uništavanje važnog arheološkog nalazišta", rekao je Muin Sadek, profesor istorije i arheologije koji je vodio iskopavanja zajedno s jednim francuskim arheologom, dodavši da ne zna zašto je dozvoljeno da se ono uništi
1 komentar(a)
Buldožer, Foto: Shutterstock
Buldožer, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.10.2017. 09:19h

Islamski ekstremistički Hamas koji vlada pojasom Gaze sistematski je uništavao rad palestinskih i francuskih arheologa na jednom arheološkom nalazištu na južnom obodu grada Gaze otkako je prije 10 godina silom preuzeo kontrolu nad tom teritorijom na obali Sredozemnog mora.

U okviru najnovijeg građevinskog projekta na tom mjestu buldožeri poravnavaju posljednje ostatke iskopina.

Iskopavanje je tamo počelo prije skoro dvije decenije i pronađeno je, kako se vjeruje, naselje staro 4.500 godina iz Bronzanog doba.

Međutim, hamasovci su dopustili da se to brdo poravna kako bi se omogućila izgradnja, između ostalog, vojnih baza.

Tel Es-Sakan (Brdo pepela) je najveći kananski grad izmedju Palestine i Egipta, tvrdi Palestinac Muin Sadek koji je predvodio tri iskopavanja na tom nalazištu poslije slučajnog otkrića 1998. godine.

"To je jasno uništavanje važnog arheološkog nalazišta", rekao je Sadek, profesor istorije i arheologije koji je vodio iskopavanja zajedno s jednim francuskim arheologom, dodavši da ne zna zašto je dozvoljeno da se ono uništi.

Brdo pepela je tako nazvano zbog velike količine pepela nađenog tokom iskopavanja što navodi na pomisao da je naselje spaljeno ili prirodno ili u ratu.

Arheolozi su otkrili da brdo od 10 hektara krije utvrdjeno naselje, podignuto vjekovima proje nego što su faraoni vladali Egiptom i 1.000 godina pre piramida. Međutim, iskopavanja su zaustavljena 2002. iz bezbjednosnih razloga.

Nazvano je Brdo pepela zbog velike količine pepela nađenog tokom iskopavanja što navodi na zaključak da je naselje spaljeno.

Arheolog Žan Batist Umber iz jerusalimske Biblijske škole koji je iskopavao druga nalazišta u Gazi rekao je da je to jedno od najranijih nalazišta koje je pokazivalo nastanak koncepta "urbanog društva" na Bliskom istoku.

U Gazi politika dugo otežava arheolozima rad. Iskopavanja na Brdu pepela su prestala zbog palestinskog ustanka u kome su se demonstranti nasilno sukobili s izraelskom vojskom u obližnjem jevrejskom naselju Necarim.

Izrael se povukao iz Gaze 2005, ali je Hamas koji je pobijedio na opštim palestinskim izborima naredne godine silom preuzeo vlast u Gazi 2007, pobijedivši snage lojalne rivalskom Fatahu palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa.

Iskopavanja nikada nisu obnovljena.

Međutim, za razliku od ekstremnijih islamskih grupa Hamas nikada nije namjerno uništavao antikvitete iz ideoloških razloga.

Ipak, imajući u vidu da je Gaza jedno od najgušće naseljenih teritorija na svijetu zbog brzog rasta stanovništva i blokade Izraela i Egipta, zvaničnicima Hamasa nije preostalo mnogo izbora osim da grade, pridajući arheologiji malo značaja.

Predstavnik Uneska Džunaid Soroš-Vali ove nedjelje obišao je mjesto nakon odlaska buldožera i ocenio da je ono što se desilo katastrofalno za arheologiju i kulturno nasleđe u Palestini.

U Gazi su u iskopavanjima otkriveni hramovi, manastiri, palate, crkve, džamije i mozaici, ali je veći dio tog blaga nestao zbog urbanog širenja i krađe. Unesko nastoji da sačuva ono što je ostalo.

Bonus video: