Sirija izrazila spremnost da primi sirijske izbjeglice iz Libana

Visoki komesar UN za izbjeglice i organizacije za ljudska prava protivi se prisilnoj repatrijaciji i upozoravaju da se takvom praksom može ugroziti njihov povratak

5078 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sirijski ministar Husein Makluf (Hussein Makhlouf) izjavio je danas da sirijske izbjeglice iz susjednog Libana mogu da počnu da se vraćaju kući, gdje će, kako je rekao, dobiti od vlasti svu potrebnu pomoć.

Ministar za lokalnu administraciju Makluf je to rekao na sastanaku u glavnom gradu Sirije sa Isamom Šarafedinom (Issam Charafeddine), ministrom za raseljene u prelaznoj vladi Libana.

U Libanu živi milion sirijskih izbeglica koje su pobjegle od rata u svojoj zemlji, započetog u martu 2011. godine. Liban je mala mediteranska zemlja, sa populacijom od šest miliona, uključujući izbjeglice.

Ona se svrstala u države sa najvećim brojem izbjeglica po glavi stanovnika.

Visoki komesar UN za izbjeglice i organizacije za ljudska prava protivi se prisilnoj repatrijaciji u Siriju i upozoravaju da se takvom praksom može ugroziti povratak izbjeglica.

"Vrata su otvorena za povratak sirijskih izbjeglica", rekao je sirijski ministar i dodao da je država spremna da pomogne povratnicima i da im da sve što je potrebno, uključujući utočišta za one čiji su domovi uništeni tokom sukoba u kojem je ubijeno stotine hiljada ljudi i raseljena polovina od 23 miliona stanovnika koliko ih je u Siriji živelo prije rata.

Više od pet miliona Sirijaca su izbjeglice, a najviše ih živi u Libanu, Turskoj i Jordanu.

Malo sirijskih izbjeglica se vratilo kući otkako su snage predsjednika Sirije Bašara Asada povratile kontrolu nad većim dijelom zemlje u proteklih nekoliko godina uz pomoć saveznika Rusije i Irana.

Pozivi sirijskim izbjeglicama da se vrate u svoju zemlju se sve češće čuju od početka ekonomske krize u Libanu u oktobru 2019. godine. Za Sirijce su se od tada uslovi života pogoršali.

Tri četvrtine Libanaca sada živi u siromaštvu. Libanski ministar je rekao AP-u u julu da se Liban nada da će se uskoro u Siriju svakog mjeseca vraćati po 15.000 izbjeglica.

Bonus video: