Američki tužitelji ne žele objaviti detalje naloga za pretres Trampovog imanja

Agenti FBI-a pretražili su Mar-a-Lago kako bi otkrili da li je Tramp nepropisno postupao s vladinom dokumentacijom kada je napustio funkciju

3199 pregleda 0 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Shutterstock
Donald Tramp, Foto: Shutterstock

Američko ministarstvo pravde kaže da bi objavljivanje detalja o nalogu korištenom za raciju u kući Donalda Trampa na Floridi prošle sedmice moglo nanijeti "nepopravljivu štetu" njegovoj istrazi.

Izjava pod zakletvom, sudski dokument koji pokazuje dokaze potrebne za dobijanje naloga, želi da zadrži u tajnosti.

Agenti FBI-a pretražili su Mar-a-Lago kako bi otkrili da li je Tramp nepropisno postupao s vladinom dokumentacijom kada je napustio funkciju.

Bio je to prvi put da je dom bivšeg predsjednika pretresen u okviru kriminalističke istrage.

Jedanaest skupova povjerljivih dokumenata pronađeno je u pretresu prije nedjelju dana na imanju u Palm Biču, prema nalogu koji je objavljen u petak.

Sada je nekoliko novinskih organizacija zatražilo da se otpečati izjava pod zakletvom.

Međutim, tužioci su u ponedjeljak rekli da bi takav potez "prouzročio značajnu i nepopravljivu štetu ovoj krivičnoj istrazi koja je u toku".

"Ako se otkrije, izjava pod zakletvom će poslužiti kao putokaz vladinoj istrazi koja je u toku, pružajući konkretne detalje o njenom smjeru i vjerovatnom toku, na način koji će vrlo vjerovatno ugroziti buduće istražne korake", napisali su u sudskom podnesku.

Takođe su rekli da izjava pod zakletvom mora ostati zapečaćena jer istraga uključuje "visoko povjerljive materijale".

Tramp je u ponedjeljak rekao da mu je FBI uzeo tri pasoša tokom racije - korak koji bi se obično poduzeo samo ako istražitelji procijene da postoji opasnost od bijega.

"Ovo je napad na političkog protivnika na nivou koji do sada nije viđen u našoj zemlji. Treći svijet!", Tramp je objavio na svojoj platformi za društvene mreže Truth Social.

Izvor za provođenje zakona kasnije je potvrdio CBS News - BBC-jevom američkom partneru - da su pasoše koji pripadaju Trampu uzeli istražitelji 8. avgusta.

U e-mailu ministarstva pravde upućenom Trumpovom timu, zvaničnik je rekao: "Saznali smo da su agenti filtera zaplijenili tri pasoša predsjednika Trampa, dva su mu istekla, a jedan je njegov aktivni diplomatski pasoš" - i da su stavljeni na raspolaganje za preuzimanje u ponedjeljak.

Američki mediji navode da su pasoši sada vraćeni.

Potraga FBI-a izazvala je ljutu reakciju Trampovih saveznika, a mnogi su zahtijevali da se izjava pod zakletvom javno objavi.

Republikanski senator Mike Rounds rekao je za NBC u nedjelju: "Odjeljenje za pravosuđe bi trebao pokazati da ovo nije bila samo ribarska ekspedicija, da su imali opravdan razlog da uđu i da to urade, da su iscrpili sva druga sredstva".

Kongresmen Jim Jordan, republikanac iz Ohaja, rekao je za Fox News da mu se javilo 14 agenata FBI-a s informacijama o navodnoj politizaciji u ministarstvu pravde.

Naloge za pretres obično mora potpisati sudija, nakon što tužioci pokažu da imaju vjerovatan razlog da vjeruju da je zločin počinjen.

Nalog korišten u Trampovoj raciji objavljen je u petak - vrlo neobičan potez tokom krivične istrage, za koju je državni tužilac Merrick Garland rekao da je sveden na "značajni javni interes".

U sudskom podnesku od ponedjeljka, tužioci su naveli prijetnje FBI-ju kao još jedan razlog da se izjava pod zakletvom zadrži od javnosti.

"Informacije o svjedocima su posebno osjetljive s obzirom na značajnu prirodu ove stvari i rizik da bi otkrivanje identiteta svjedoka uticalo na njihovu spremnost da sarađuju u istrazi", navodi se u sudskom podnesku.

FBI i Ministarstvo državne sigurnosti objavili su u petak naveče dopis policijskim službenicima širom zemlje u kojem se navodi "povećan porast nasilnih prijetnji na društvenim mrežama protiv federalnih zvaničnika".

Bonus video: