Kompanija Sanofi odustaje od razvoja lijeka za liječenja kancera dojke

Ovaj potez stavlja veći pritisak na Sanofi da oživi svoju stopu uspjeha u razvoju ljekova, nakon što je zaostao u trci za razvoj vakcine protiv Kovida-19

2420 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Francuska kompanija Sanofi saopštila je da će okončati razvojni program amcenestranta, degradatora estrogenskih receptora koji ima za cilj liječenje kancera dojke, prenosi N1.

Ovaj potez stavlja veći pritisak na Sanofi da oživi svoju stopu uspjeha u razvoju ljekova, nakon što je zaostao u trci za razvoj vakcine protiv Kovida-19.

„Ovo je bio vodeći lijek u pripremi i važan za onkologiju“ napisala je analitičarka Jo Valton.

Sanofi je rekao da lijek, koji je korišćen u kombinaciji sa agensom poznatim kao palbociklib u studiji, „nije ispunio unaprijed određene kriterijume za nastavak u poređenju sa kontrolnom grupom“ i preporučio je zaustavljanje ispitivanja.

„Sve druge studije amcenestranta, uključujući kancer dojke u ranoj fazi, biće obustavljene“, rečeno je iz Sanofija.

Amcenestrant pripada klasi ljekova poznatih kao selektivni degradatori estrogenskih receptora (SERD) za borbu protiv tumora koji rastu kao odgovor na estrogen, za koji se procjenjuje da čini do 80 odsto svih slučajeva kancera dojke.

Tržišna prilika za SERD oralne pilule privukla je niz proizvođača ljekova. Sanofijevi rivali, uključujući Roš i AstraZeneka, rade na sličnim pilulama.

Bonus video: