Liz Čejni više neće biti članica Predstavničkog doma

Samo privremeni poraz Trampove protivnice?

Liz Čejni je izgubila predizbore u svojoj državi Vajomingu i kandidatkinja Republikanske stranke u toj izbornoj jedinici na izborima za Kongres u novembru biće Harijet Hageman

5442 pregleda 3 komentar(a)
Liz Čejni, Foto: REUTERS
Liz Čejni, Foto: REUTERS

Za nju je Donald Tramp prijetnja demokratiji. Razloge za takav stav pronalazi u jurišu na Kapitol i tvrdnji bivšeg predsjednika da je na prevaru izgubio izbore. Ali Liz Čejni je sada poražena na predizborima u Vajomingu.

Najistaknutija kritičarka bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa među republikancima više neće biti članica Predstavničkog doma. Liz Čejni je izgubila predizbore u svojoj državi Vajomingu i kandidatkinja Republikanske stranke u toj izbornoj jedinici na izborima za Kongres u novembru biće Harijet Hageman.

Hageman je i ušla u predizbore s jasnom prednošću. U nedavnim anketama, ta 59-godišnja pravnica koju je i podržao Donald Tramp, i koja nije šire poznata van Vajominga, imala je prednost od 20 do 30 odsto glasova.

Liz Čejni je ćerka bivšeg američkog potpredsjednika Dika Čejnija. Ta 56-godišnjakinja je prvi put je izabrana u Predstavnički dom 2016. godine. Tramp ju je svojevremeno proglasio svojim najvećim neprijateljem. Bila je potpredsjednica parlamentarne Komisije koja je vodila istragu o napadu na Kapitol u januaru 2021. godine. Kako je rekla, željela je da po svaku cijenu spriječi povratak Trampa u Bijelu kuću.

Čejni glasala za opoziv Trampa

Liz Čejni je jedna od deset republikanskih kongresmena koji su glasali za pokretanje drugog po redu procesa opoziva tadašnjeg predsjednika Trampa do kojeg je došlo nakon napada na Kapitol. Međutim, u Senatu nije bilo potrebne većine za osuđujuću presudu. Nakon toga, Čejni je pod pritiskom Trampa smijenjena sa mjesta šefa poslaničke grupe Republikanske stranke.

Tramp za Liz Čejni predstavlja prijetnju demokratiji. Razlozi za takav svoj stav ona prije svega pronalazi u juriš na Kapitol u Vašingtonu, ali i u Trampovim stalnim, ali činjenicama opovrgnutim tvrdnjama, da je samo zbog prevare izgubio predsjedničke izbore u novembru 2020. Bijesne Trampove pristalice nakon toga su provalile u zgradu Kongresa želeći da spriječe zvaničnu potvrdu izborne pobjede Džozefa Bajdena. Liz Čejni je bila potpredsjednica Odbora Kongresa za istragu o tim događajima bez presedana u istoriji SAD.

Podrška poznatog oca

Sudbinu slično ovoj koju je doživjela Čejni imali su i drugi Trampovi kritičari u Republikanskoj stranci. Uoči izbora za Kongres u novembru, na kojima se republikanci nadaju da će ponovno preuzeti Predstavnički dom i demokratama preoteti većinu u Senatu, Tramp je, s različitim uspjehom, podržao brojne one kandidate koji su vodili kampanju protiv njegovih kritičara. Bivši predsjednik je tako podržao i Harijet Hageman tokom kampanje.

Uprkos porazu u Vajomingu, pristalice Liz Čejni još uvijek ne otpisuju tu političarku. Priča se da bi ona za dvije godine mogla da bude kandidatkinja u trci za predsjedničkog kandidata Republikanske stranke.

„Liz Čejni se ne bori za reizbor, ona se bori za kurs Republikanske stranke“, rekao je nedavno poznati politički konsultant Teri Saliven.

Uoči predizbora u Vajomingu, Liz Čejni je dobila i podršku od svog poznatog oca. Bivši potpredsjednik SAD Dik Čejni (81) je u predizbornom spotu svoje ćerke žestoko kritikovao Trampa: „U 246 godina dugoj istoriji američke nacije nikada nije postojala osoba koja je predstavljala veću prijetnju za našu republiku od Donalda Trampa. On je pokušao da izvrši izbornu krađu lažima i nasiljem kako bi ostao na vlasti nakon što su ga birači odbacili. On je kukavica. Pravi muškarac ne bi govorio laži svojim pristalicama“, rekao je Dik Čejni i dodao da većina republikanaca dobro zna da je Tramp te izbore izgubio.