Kina šalje trupe u Rusiju na zajedničke vojne vježbe

"Cilj je produbljivanje praktične i prijateljske saradnje sa vojskama zemalja učesnica, unapređenje nivoa strateške saradnje između strana učesnica i jačanje sposobnosti da se odgovori na različite bezbjednosne prijetnje

4683 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kineske trupe otputovaće u Rusiju kako bi učestvovale u zajedničkim vojnim vježbama sa domaćinom, Indijom, Bjelorusijom, Mongolijom, Tadžikistanom i drugim zemljama, saopštilo je Ministarstvo odbrane Kine.

Učešće Kine u zajedničkim vježbama nije bilo "vezano za aktuelnu međunarodnu i regionalnu situaciju", navodi se u saopštenju ministarstva.

Prošlog mjeseca Moskva je objavila planove za održavanje vježbi nazvanih "Vostok" (Istok) od 30. avgusta do 5. septembra - bez obzira što vodi skup rat u Ukrajini.

Posljednje takve vježbe održane su 2018. godine, kada je Kina prvi put učestvovala.

Kinesko ministarstvo odbrane saopštilo je da je njeno učešće u vježbama dio tekućeg bilateralnog godišnjeg sporazuma o saradnji sa Rusijom.

"Cilj je produbljivanje praktične i prijateljske saradnje sa vojskama zemalja učesnica, unapređenje nivoa strateške saradnje između strana učesnica i jačanje sposobnosti da se odgovori na različite bezbjednosne prijetnje", navodi se u saopštenju.

Pod kineskim predsjednikom Si Đinpingom i njegovim ruskim kolegom Vladimirom Putinom, Peking i Moskva imaju sve bliže odnose.

Neposredno prije ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, Peking i Moskva su najavili partnerstvo "bez ograničenja", iako američki zvaničnici kažu da nisu vidjeli da je Kina izbjegavala sankcije Rusiji predvođene SAD ili da joj obezbijedila vojnu opremu.

Istočni vojni okrug Rusije obuhvata dio Sibira i ima sjedište u Habarovsku, blizu kineske granice.

Bonus video: