Nije čitao „Satanske stihove” i divi se Homeiniju

Napadač na Salmana Ruždija nije želio da kaže da li je postupio po fatvi

21022 pregleda 8 komentar(a)
Hadi Matar, Foto: Rojters
Hadi Matar, Foto: Rojters

Muškarac optužen za napad na pisca Salmana Ruždija kazao je da je poštovao ajatolaha Ruholu Homeinija, ali nije želio da kaže da li ga je na napad podstakla fatva koju je izdao bivši iranski lider.

Hadi Matar je u intervjuu za “Njujork post” kazao da je “pročitao par strana” Ruždijevog romana “Satanski stihovi” i da je zbog tvita koji je objavljen zimus, a kojim je najavljena posjeta pisca Njujorku, odlučio da ode na događaj.

”Poštujem ajatolaha. Mislim da je on veliki čovjek. Toliko ću reći o tome”, kazao je Matar za američki list. Na pitanje što misli o Ruždiju on je kazao “nije mi se dopadao”. “ON je neko ko je napadao islam, napadao uvjerenja, sistem vrijednosti”, kazao je Matar dodajući da je na Jutjubu gledao snimke o Ruždiju. Napadač je takođe negirao da je u kontaktu s iranskom Revolucionarnom gardom.

Ruždi, 75, je trebalo da održi govor o umjetničkoj slobodi u zapadnom dijelu Njujorka kada je 24-godišnji Matar istrčao na scenu i nožem napao pisca nanoseći mu teške povrede.

Ruždijev život je ugrožen od kako je objavljen roman “Satanski stihovi” 1988. zbog kojeg je iranski ajatolah Homeini izdao fatvu pozivajući muslimane da ga ubiju.

Bonus video: