U Alžiru izgorelo 10.000 hektara u Nacionalnom parku El Kala

U tim požarima je stradalo 37 ljudi, prema zvaničnim podacima, dok lokalni mediji pominju da je stradalo njih 38 i da ima nestalih

3297 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Šumski požari koji su posljednjih dana izbili u sjevernom dijelu Alžira gotovo su svi ugašeni, saopštili su danas tamošnji vatrogasci i dodali da je izgorelo više od 10.000 hektara u Nacionalnom parku El Kala.

"U posljednjih 48 sati vatrogasci su intervenisali na 51 požaru", u 17 okruga, i još se gase i dva požara na zapadu zemlje, navela ja alžirska civilna zaštita.

U tim požarima je stradalo 37 ljudi, prema zvaničnim podacima, dok lokalni mediji pominju da je stradalo njih 38 i da ima nestalih.

U Nacionalnom parku El Kala, koji ima jedinstven ekosistem u mediteranskom basenu i koji je klasifikovan kao rezervat biosfere, posljednjih dana je više od 10.000 hektara otišlo u dim.

Park koji je na spisku Organizacije UN za obrazovanje, kulturu i nauku (UNESKO), proteže se na površini od oko 80.000 hektara i dom je za nekoliko stotina vrsta ptica, sisara i riba.

Svakog ljeta sjever Alžira pogađaju šumski požari, pojava koja se iz godine u godinu pojačava pod uticajem klimatskih promjena, što dovodi do suša i toplotnih talasa.

Bonus video: