Kina se bori protiv šumskih požara u vrijeme rekordnih vrućina

Kineska vlada navodi da je ovo ljeto najtoplije sa temperaturom većom od 40 stepeni Celzijusa i sa najvećim sušama od kada je u toj zemlji počela da se vodi evidenciju o temperaturi i količini padavina

2089 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Zbog šumskih požara na jugozapadu Kine evakuisano je više od 1.500 osoba dok je produžena mjera smanjenja potrošnje struje jer su nedjelje rekordnih vrućina i suša pogodile region.

Nekim tržnim centrima u gradu Čongkinga ograničeno je radno vrijeme od 16 do 21 sat kako bi se smanjila potrošnja električne energije, saopštila je državna televizija CCTV.

Vrućine su dovele usijeve do sušenja, dok se smanjio vodostaj rijeka, među kojima je i džinovski Jangce, što je omelo riječni saobraćaj i snabdijevanje električnom energijom iz hidroelektrana.

Državni mediji javljaju da će vlada pokušati da zaštiti jesenju žetvu žitarica ispaljivanjem hemikalija u oblake kako bi pokušala da izazove kišu.

Veliki požari na obodima oblasti Čongking, koja se graniči sa Sečuanom, najnovija su pošast koja je rezultat vrućine i suše.

Više od 1.500 stanovnika premješteno je u skloništa, dok je oko 5.000 civilnog i vojnog osoblja mobilisano da gasi požar, saopštila je danas zvanična novinska agencija Sinhua.

Još nije prijavljen nijedan smrtni slučaj kao posljedica toplotnog talasa, saopštila je Sinhua, iako se to ne može nezavisno potvrditi.

Kineska vlada navodi da je ovo ljeto najtoplije sa temperaturom većom od 40 stepeni Celzijusa i sa najvećim sušama od kada je u toj zemlji počela da se vodi evidenciju o temperaturi i količini padavina, 1961. godine.

Bonus video: