Šolc otputovao u posjetu Kanadi u potrazi za gasom

Olaf Šolc i Džastin Trudo namjeravaju danas da potpišu sporazum o vodoniku u Stivenvilu

5803 pregleda 8 komentar(a)
Trudo i Šolc, Foto: REUTERS
Trudo i Šolc, Foto: REUTERS

Njemački kancelar Olaf Šolc otputovao je u Kanadu, a ta posjeta neobično visokog ranga izraz je "intenziviranja odnosa" i ujedno i posljedica prekretnice nakon ruskog napada na Ukrajinu, kako se može čuti u kabinetu kancelara, piše Dojče vele.

Kada bi u prošlosti neki njemački kancelar putovao u Kanadu, to je gotovo uvijek bilo povezano s putovanjem u Sjedinjene Države, a ovoga puta Šolc je odletio samo u Kanadu gdje ga je dočekao domaćin Džastin Trudo.

Šolc će posjetiti Montreal, Toronto i Stivenvile u Njufaundlendu. S njim putuje i vicekancelar Robert Habek, kao i poslovna delegacija u kojoj je 30 ljudi.

Portparol njemačke vlade naglasio je da se kabinet u Berlinu osjeća posebno povezanim sa Kanadom, a naročito sa lijevo-liberalnom vladom Džastina Trudoa.

Nije dakle riječ samo o ratu u Ukrajini i poslovima sa Rusijom, već i o proširenju energetskog partnerstva s Kanadom.

Njemačka je zainteresovana za vodonik i tečni gas. Kanada bi mogla da bude važan partner za oba izvora energije: ne odmah, već za nekoliko godina, piše DW.

Šolc i Trudo namjeravaju da u Stivenvilu u utorak potpišu sporazum o vodoniku.

Njufaundlend ima ogroman potencijal za proizvodnju energije od vjetra, a i tečni gas iz Kanade mogao bi da pomogne da Njemačka postane nezavisna od ruskog gasa.

Bonus video: