Australija da spriječi premijere da dobiju tajna ovlašćenja

Albanezeov prethodnik Skot Morison tajno se imenovao na pet ministarskih funkcija između marta 2020. i maja 2021.

923 pregleda 2 komentar(a)
Entoni Albaneze, Foto: Shutterstock
Entoni Albaneze, Foto: Shutterstock

Australijska vlada pokrenuće istragu koja ima za cilj da spriječi premijera da ikada više tajno stekne nova ministarska ovlašćenja, izjavio je danas premijer Entoni Albaneze.

Albanezeov prethodnik Skot Morison tajno se imenovao na pet ministarskih funkcija između marta 2020. i maja 2021.

Nakon što je njegov postupak otkriven, generalni advokat Stiven Donagu izdao je pravni savjet da je Morison "valjano imenovan" u dupliranim portfeljima.

Ali, imenovanje bez obavještavanja ministara, parlamenta ili javnost nijesu bili "u skladu sa principom odgovorne vlade" rekao je Donagu u pravnom mišljenju na 29 strana, koje je Albanez objavio danas.

Morisonova nadogradnja moći smatra se dijelom šireg trenda u australijskoj politici da se moć koncentriše u kancelariji lidera na račun britanske Vestminsterske tradicije delegiranja odgovornosti među ministrima.

Albaneze, koji je zamijenio Morisona na izborima u maju, rekao je da je njegov kabinet danas obaviješten o Donaguovim savjetima i da se složio da pokrene istragu o tome kako da izbjegne ponavljanje Morisonovog ponašanja.

Albanezeova kancelarija bi odmah razgovarala sa osobljem generalnog guvernera Dejvida Hurlija, koji predstavlja kraljicu Elizabetu II, šefa australijske države, o planu za objavljivanje svih budućih ministarskih imenovanja.

Takvo objavljivanje bi se moglo zakonski utvrditi kako bi se osiguralo da "ne zavisi od dobre volje tadašnje vlade" rekao je Albaneze.

Morison, koji je sada opozicioni poslanik, rekao je novinarima prošle nedjelje da obično drži u tajnosti svoja dodatna ovlašćenja jer bi se mogla pogrešno protumačiti.

Portfelji koje je preuzeo bili su zdravstvo, finansije, trezor, resursi i unutrašnji poslovi.

Morison je rekao da je njegovo prisvajanje moći bila hitna mjera koja je neophodna zbog krize sa koronavirusom, ali njegova jedina poznata upotreba tajnih ovlašćenja nema nikakve veze sa pandemijom.

On je poništio odluku bivšeg ministra Kita Pita da odobri sporni projekat istraživanja gasa sjeverno od Sidneja koji bi naštetio šansama njegove koalicije za reizbor.