IZLAZAK ĆE TRAJATI ŠEST I PO SATI

Svemirska šetnja: Astronauti popravljaju robotsku ruku na Međunarodnoj svemirskoj stanici

Ruka je duga 18 metara i ima presudnu ulogu u radovima na svemirskoj stanici i takođe služi da "uhvati" letjelica koje redovno dolaze da snabdijevaju stanicu
0 komentar(a)
Astronauti, Foto: Beta-AP
Astronauti, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 03.02.2019. 05:54h

Dvojica američkin naučnika danas su izašli u svemirsku šetnju da poprave robotsku ruku Međunarodne svemirske stanice, saopštila je danas američka svemirska agencija NASA.

Astronauti Rendi Bresnik i Mark Vande Haj počeli su svoj izlazak u 14.05 po centralnoevropskom vremenu kada su aktivirali baterije svog svemirskog kombinezona i zatim izašli u svemirski prostor.

Predviđeno je da će njihov izlazak u svemir trajati šest i po sati. To je prva od tri svemirske šetnje planirane tokom naredne dvije nedjelje. 

Oni treba da zamijene robotsku "šaku" velike robotske ruke proizvedene u Kanadi. Mehanizam za prihvat šake je loše funkcionisao u avgustu.

Ruka je duga 18 metara i ima presudnu ulogu u radovima na svemirskoj stanici i takođe služi da "uhvati" letjelica koje redovno dolaze da snabdijevaju stanicu.

Ruka koja je dobro služila više od 16 godina pokazuje znake umora i NASA želi da ona bude u savršenom radnom stanju da bi mogla da prihvati američku svemirsku letjelicu za snabdijevanje idućeg mjeseca.

Ovo je 203. svemirska šetnja u istoriji Međunarodne svemirske stanice.

Preporučujemo za Vas