Mek Raderford (17) najmlađi pilot koji je samostalno letio oko svijeta

Raderford, koji je pilotsku dozvolu dobio kada je imao 15 godina nakon obuke sa ocem, za sada ne planira da obara nove rekorde već da se vrati u školu i uhvati korak sa učenjem

2658 pregleda 1 komentar(a)
Mek Rederford, Foto: Reuters
Mek Rederford, Foto: Reuters

Mek Raderford, britansko-belgijski tinejdžer, postao je najmlađa osoba koja je samostalno letjela oko svijeta. Ovaj 17-godišnji mladić do tog poduhvata u malom avionu došao je nakon petomjesečnog putovanja na kojem se borio sa monsunskim kišama, žestokom vrućinom i birokratijom, piše Rojters.

Raderford je imao 16 godina kada je sa aerodroma u blizini Sofije avionom "Šark" krenuo na putovanje. Nakon što je preletio 54.124 kilometara i posjetio više od 30 zemalja ponovo se vratio na isto mjesto.

"Bilo je mnogo tačaka na mom putu na kojima je bi bilo lako odustati... Ali nastavio sam, čak i kada se činilo da neću moći da stignem do kraja", rekao je Raderford.

Mek Raderford
foto: Reuters

On je ovim putovanjem oborio dva Ginisova rekorda, uključujući i jedan koji je postavila njegova 19-godišnja sestra Zara.

"Nevjerovatno što sam konačno ponovo na ovom mjestu i što sam postigao cilj. Trajalo je malo duže nego što sam se nadao, ali je bilo veoma uzbudljivo, veoma zanimljivo i uopšte ne žalim što sam se upustio u sve", dodao je Raderford.

Njegovo putovanje trajalo je duže zbog kašnjenja u izdavanju dozvola koje su ga natjerale da dva puta promijeni rutu i ​​preleti Afriku, Bliski istok, Južnu Aziju, Sjevernu Ameriku i stigne nazad u Evropu.

Kako je rekao omiljena ruta mu je bila od pustinje Sahara do Grenlanda i Islanda, ali da je zbog lošeg vremena bilo puno izazova i na desetosatnom letu iz Japana preko Tihog okeana do nenaseljenog američkog ostrva Atu, koje pripada Aljasci. U Indiji je imao problema sa monsunskim kišama, a u Sudanu sa solarnim panelom...

Mek Raderford
foto: Reuters

Raderford je tako postao najmlađa osoba koja je sama letjela oko svijeta, uzevši titulu od Trevisa Ludloua, koji je imao 18 godina kada je završio svoj let. On je sada i najmlađa osoba koja je letjela oko svijeta u ultralakom avionu, a tu "titulu" ranije je nosila njegova sestra Zara.

Raderford, koji je pilotsku dozvolu dobio kada je imao 15 godina nakon obuke sa ocem, za sada ne planira da obara nove rekorde već da se vrati u školu i uhvati korak sa učenjem.

Bonus video: