Tužilac iz Džordžije želi ispitati Trampove bliske saradnike

Zatraženo od državnog sudije da naloži Trampovom bivšem šefu kabineta da se sljedećeg mjeseca pojavi pred velikom porotom

3131 pregleda 0 komentar(a)
Mark Medouz, Foto: Shutterstock
Mark Medouz, Foto: Shutterstock

Tužilac američke države Džordžija, koji istražuje napore bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa da poništi predsjedničke izbore 2020, nastoji iznuditi svjedočenje njegovog bivšeg šefa kabineta Marka Medouza i drugih bliskih saveznika, prenosi Rojters.

Prema u četvrtak objavljenim sudskim podnescima, okružna tužiteljka okruga Fulton Fani Vilis zatražila je od državnog sudije da naloži Medouzu da se sljedećeg mjeseca pojavi pred velikom porotom. On bi trebalo da odgovori na pitanja o Trampovim pokušajima da poništi svoj gubitak u toj državi koja je svojim glasovima pomogla demokrati Džou Bajdenu da dođe na mjesto američkog predsjednika.

Tužilac traži i svjedočenja drugih Trampovih saradnika, uključujući advokata Sidnija Pauela, penzionisanog vojnog pukovnika Džejmsa "Fila" Voldrona i bivšeg savjetnika Trampove kampanje Borisa Epstina, prenosi Hina.

Ta je istraga jedna od nekoliko građanskih i krivičnih istraga koje prijete Trampu i njegovim saradnicima, a započela je ubrzo nakon snimljenog telefonskog poziva u januaru 2021. u kojem je Tramp pozvao najvišeg izbornog zvaničnika Džordžije da "pronađe" dovoljno glasova kako bi promijenio rezultate izbora.

Istraga je obuhvatila niz drugih Trampovih saradnika, ponajviše njegovog ličnog advokata Rudija Đulijanija, koji je ranije ovog mjeseca obaviješten da je meta istrage. Đulijani je svjedočio pred velikom porotom prošle sedmice.

Bonus video: