Indija zbog divlje gradnje srušila nebodere visoke 103 metra

Nelegalna gradnja zgrada u Indiji je rasprostranjena pojava, ali se rušenje zgrada rijetko dešava. Rušenje „Kula blizankinja“ rijedak su primjer obračuna vlasti sa korumpiranim zvaničnicima i građevinskim firmama

11843 pregleda 13 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

U blizini Delhija u Indiji izvršena je kontrolisana eksplozija pri čemu su srušena dva nebodera visine 103 metra, a rušenje je prenošeno direktno na televiziji. Dva nebodera od 30 spratova srušena su po nalogu Vrhovnog suda jer su prekršena pravila izgradnje tornjeva, prenosi agencija Rojters.

Indijske vlasti su u subotu evakuisale hiljade ljudi iz zgrada poznatih kao Apeks i Kejan, koje se nalaze u gusto naseljenoj četvrti u gradu Noida.

Zvaničnici su rekli da je prilikom rušenja nebodera korišćeno preko 3.700 kilograma eksploziva, a ljudima koji žive u blizini rečeno je da napuste domove i da se vrate nakon što rušenje bude obavljeno.

Kazali su da ovo predstavljala najviše građevine koje su ikada srušene u Indiji.

Alok Sing, visoki policijski zvaničnik u Noidi, rekao je novinarima da je rušenje obavljeno prema planu.

Nelegalna gradnja zgrada u Indiji je rasprostranjena pojava, ali se rušenje zgrada rijetko dešava. Rušenje „Kula blizankinja“ rijedak su primjer obračuna vlasti sa korumpiranim zvaničnicima i građevinskim firmama.

Zgrada Apeks imala je 32 sprata, a Sejan 29 spratova sa skoro 1.000 stanova koji nikada nijesu useljeni poslije devet godina pravnog spora.

Bonus video: