Redigovani dokument FBI ukazuje na razloge pretresa Trampove kuće

U dokumentu koji je 26. avgusta objavilo američko Ministarstvo pravde navodi se da su među ranijim dokumentima koje je Tramp držao u svojoj rezidenciji Mar-a-Lago nalazile desetine povjerljivih dokumenata, uključujući strogo povjerljive obavještajne informacije

2364 pregleda 2 komentar(a)
Tramp, Foto: REUTERS
Tramp, Foto: REUTERS

Redigovani dokument koji je bio osnova za nalog za pretres rezidencije Donalda Trampa ukazuje na razloge i razmjere istrage Federalnog istražnog biroa (FBI), kao i na mogućnost da se bivši predsjednik SAD suoči s optužbom za ometanje pravde, ali se u američkoj javnosti i dalje vodi spor da li je bila potrebna dramatična akcija pretresa njegove kuće, prenosi Radio Slobodna Evropa pisanje svjetskih medija.

U dokumentu koji je 26. avgusta objavilo američko Ministarstvo pravde navodi se da su među ranijim dokumentima koje je Tramp držao u svojoj rezidenciji Mar-a-Lago nalazile desetine povjerljivih dokumenata, uključujući strogo povjerljive obavještajne informacije.

Taj dokument koji je značajno redigovan za objavljivanje ukazuje na moguće razloge dramatičnog pretresa rezidencije bivšeg predsjednika kada su agenti Federalnog istražnog biroa tražili povjerljivi materijal, ističe Fajnenšl tajms.

Dokument baca novo svjetlo na 15 kutija materijala koje je Tramp predao vladi u januaru poslije mjeseci pregovora sa zvaničnicima Ministarstva pravde. Te kutije, koje su bile smještene u nebezbjednoj prostoriji nešto više od godinu dana, sadržale su 184 povjerljiva dokumenta, od kojih je 25 bilo strogo povjerljivo, navodi se u dokumentu.

Analiza sadržaja kutija, kako ukazuje Fajnenšl tajms, izazvala je uzbunu u Ministarstvu pravde, što je dovelo do potrage 8. avgusta za dodatnim materijalom u Trampovoj rezidenciji.

Ova istraga FBI-a je samo jedan od brojnih pravnih problema s kojima se suočava bivši predsjednik dok razmatra novu kandidaturu za Bijelu kuću na izborima 2024, navodi britanski list, dodajući da je Ministarstvo pravde pod pritiskom zbog uloge koju je Tramp imao u prošlogodišnjem napadu na Kapitol, dok velika porota u Džordžiji istražuje da li su on i njegovi saradnici prekršili zakon pokušavajući da ponište rezultate izbora u toj državi 2020.

Prema redigovanom dokumentu, agenti FBI-a su među papirima preuzetim ranije iz Trampove rezidencije pronašli one s oznakama koje se odnose na obavještajne podatke o ljudima na terenu koji su izvori i presretnutoj komunikaciji. Posle pregleda dokumenata, FBI je pokrenuo krivičnu istragu o tome kako su dokumenti odnijeti iz Bijele kuće, gdje su bili pohranjeni u Mar-a-Lagu i da li tamo ima još nekih povjerljivih dokumenata.

Neredigovani djelovi objavljenog dokumenta ukazuju na krivično djelo koje su zasijenili sporovima oko povjerljivih informacija, piše Njujork tajms i navodi da se mogućnost ometanja pravde nadvija nad Trampom poslije osujećivanja napora da vrati dokumente.

Otkad je objavljen nalog za pretres u kojem su kao osnova istrage navedena tri krivična zakona, najviše pažnje je privukao zakon o špijunaži i rasprave su se uglavnom fokusirale na spektakl s dokumentima označenim kao strogo povjerljivim i Trampove sporne tvrdnje da je skinuo oznaku tajnosti sa svega što je držao u svojoj rezidenciji.

Međutim, krivično djelo ometanja pravde je možda čak i ozbiljnije po Trampa i njegove saradnike, ocjenjuje Njujork tajms.

Redigovani dokument iznosi nove detalje o naporima vlade da povrati i obezbijedi materijal koji je bio kod Trampa, ističući kako tužioci možda smatraju da su bivši predsjednik ili njegovi saradnici više od godinu dana nelegalno ometali napore da se vrate osjetljivi dokumenti koji mu ne pripadaju.

Objavljeni dokumenti naznačavaju razmjere istrage FBI-a, ukazuje Bi-Bi-Si (BBC) uz ocjenu da bi, iako je objavi prethodilo značajno redigovanje, ono što je otkriveno trebalo da zabrinjava bivšeg predsjednika. Riječ je o ozbiljnoj krivičnoj istrazi, ističe britanski javni servis.

Ne radi se samo o tome ko može da zadrži neke predsjedničke uspomene i suvenire, već je reč o bezbjednosti čvrsto čuvanih tajni američke vlade koje uključuju prikupljanje obavještajnih podataka iz ljudskih izvora, nadziranje u inostranstvu, a možda i sudsko odobreno praćenje američkih državljana.

Moguće je da ono što je ostalo iza zatamnjenih djelova dokumenta sadrži neku bombu, ali se na osnovu redigovane verzije čini da se čitav pretres svodi na spor oko rukovanja povjerljivim dokumentima, ocjenjuje u uredničkom komentaru konzervativni Volstrit džurnal (Wall Street Journal) i postavlja pitanje da li su zbog toga agenti upali u rezidenciju bivšeg predsjednika kao da je mafijaški bos.

Urednički odbor Volstrit džurnala navodi da ne brani Trampovo ponašanje, pošto je on u ovom slučaju sam sebi najveći neprijatelj – on i njegovi saradnici bili su aljkavi u čuvanju dokumenata.

Ali, dodaje konzervativni list, Trampovi politički neprijatelji pogoršavaju situaciju kada sami krše političke norme i pomažu bivšem predsjedniku pretvarajući ga u političkog mučenika.

Ako treba optužiti bivšeg predsjednika, zaključuje Volstrit džurnal, bolje bi bilo da je riječ o nečemu većem od pogrešnog rukovanja dokumentima.

S druge strane, liberalni Vašington post u uredničkom stavu ocjenjuje da ono što je ostalo iza redakcije dokumenta pokazuje da je Ministarstvo pravde bilo promišljeno i razborito a bivši predsjednik sasvim suprotno.

Trampovi branioci tvrde da je pretres FBI-a bio agresivan i neopravdan, ali, kako navodi list, ono što je objavljeno od tada sugeriše da akcija nije bila plod hira, pošto sve ukazuje da je to bio rezultat promišljene odluke pošto su druge opcije bile iscrpljene.

Spisak 184 povjerljiva dokumenta koje su agenti pregledali prije nego što su tražili pretres Mar-a-Laga takođe objašnjava odlučnost Ministarstva pravde da sazna više, ukazuje Vašington post. Skraćenice koje se spominju u dokumentima – SI, HCS, FISA i NOFORN – mogu da izgledaju kao zbirka nasumičnih slova, ali označavaju izuzetno osjetljive informacije: obavještajne podatke dobijene preko tajnih izvora ili iz nadzora nad stranim špijunima.

To što je takav materijal izgleda bio pomiješan s drugim nasumičnim papirima, kao i raznim drugim predmetima poput loptice za golf, kabanice i brijača, predstavlja razlog za uzbunu, čak i ako nije bilo namjere da se strogo čuvane tajne koriste sa zlom namjerom.

Bonus video: