Tanker za naftu ponovo isplivao nakon kvara u egipatskom Sueckom kanalu

Nakon što se Ever Given nasukao, SCA je najavio ubrzane planove za proširenje kanala, uključujući proširenje drugog kanala koji omogućava da brodovi prolaze u oba smjera duž dijela svog toka i produbljivanje postojećeg kanala

4342 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Tegljači su u srijedu uveče vratili tanker za naftu koji je nakratko bio nasukan u egipatskom Sueckom kanalu nakon tehničke greške na njegovom kormilu, saopštila je uprava Sueckog kanala (SCA).

Kako prenosi agencija Rojters, brod Afiniti V dužine 252 metra odlutao je da bi opstruirao južni dio kanala dok je putovao u konvoju brodova na jugu oko 17 časova, rekli su izvori iz brodarstva i kanala.

Izvori SCA rekli su ubrzo nakon 22:00 časova da se saobraćaj vratio u normalu.

Incident se dogodio u istom dijelu kanala sa jednom trakom gdje se džinovski teretni brod Ever Given nasukao u martu 2021. i zaglavio šest dana, poremećujući globalnu trgovinu.

Prema službi za nadzor brodova TankerTrackers, činilo se da je Aframaks tanker Affiniti V izgubio kontrolu dok je išao na jug.

"Ona je privremeno zakrčila saobraćaj i sada je ponovo okrenuta prema jugu, ali se polako kreće uz pomoć tegljača“, saopštio je TankerTrackers na Tviteru ubrzo nakon vijesti o ponovnom izlasku iz vode.

SCA je objavila video koji prikazuje svog predsjednika Osamu Rebija u kontrolnoj sobi u kojoj osoblje radi na rješavanju problema, kao i snimak tankera koji tegljači prate u kanalu.

Do četvrtka ujutru podaci o praćenju brodova Refinitiva i veb stranica Marine Traffic pokazali su da je Affiniti V prošao kroz kanal i da se nalazi u Sueckom zalivu.

Tanker pod zastavom Singapura uputio se ka luci Janbu na Crvenom moru u Saudijskoj Arabiji, saopštili su sajtovi za praćenje.

Nakon što se Ever Given nasukao, SCA je najavio ubrzane planove za proširenje kanala, uključujući proširenje drugog kanala koji omogućava da brodovi prolaze u oba smjera duž dijela svog toka i produbljivanje postojećeg kanala.

Radovi na proširenju trebalo bi da budu završeni 2023. godine.

Bonus video: