Vašington kaže da novi odgovor Irana na nuklearne razgovore "nije konstruktivan"

Prema sporazumu Iran je smanjio svoje obogaćivanje uranijuma u zamjenu za ukidanje ekonomskih sankcija

2397 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Iran je rano 2. septembra poslao pismeni odgovor na američke predloge usmjerene na oživljavanje svog nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama iz 2015. godine, iako je Vašington doveo u sumnju ponudu Teherana.

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Naser Kanani rekao je u saopštenju da "poslani tekst (Iran) ima konstruktivan pristup s ciljem finalizacije pregovora". Nije naveo detalje o sadržaju teksta.

Iranski državni mediji rekli su da je odgovor Teherana poslan visokom predstavniku Evropske unije(EU) za vanjsku politiku Žozepu Borelju, koji je koordinirao pregovore.

Nakon 16 mjeseci indirektnih pregovora između Irana i Sjedinjenih Država, Borelj je u avgustu rekao da je EU iznijela konačnu ponudu za prevazilaženje ćorsokaka za oživljavanje pohabanog nuklearnog sporazuma.

State Department je potvrdio da je dobio odgovor Irana preko EU.

"Mi to proučavamo i odgovorićemo kroz EU, ali nažalost nije konstruktivno", rekao je State Department, ne elaborirajući šta je sadržavao iranski predlog.

EU je služila kao posrednik u indirektnim pregovorima nakon što je tadašnji predsjednik Donald Trump jednostrano povukao Sjedinjene Države iz nuklearnog sporazuma 2018.

Prema sporazumu Iran je smanjio svoje obogaćivanje uranijuma u zamjenu za ukidanje ekonomskih sankcija. Sporazum je predviđao da Iran može imati samo 300 kilograma uranijuma obogaćenog do 3,67 posto pod stalnim nadzorom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Međutim, posljednje javno prebrojavanje IAEA-e pokazalo je da Iran sada ima zalihe od oko 3.800 kilograma obogaćenog uranijuma. Takođe, Iran sada obogaćuje uranijum do 60 posto čistoće, upozorili su neki stručnjaci, dodajući da Iran ima dovoljno 60 posto obogaćenog uranijuma da ga preradi u gorivo za najmanje jednu nuklearnu bombu.

Iran insistira da nema namjeru da razvija nuklearno oružje. Iranski ministar vanjskih poslova Hosein Amir-Abdolahian rekao je ranije ove sedmice da su Teheranu potrebne jače garancije Vašingtona za oživljavanje sporazuma.

Takođe je rekao da bi IAEA trebala odustati od svojih "politički motivisanih istraživanja" nuklearnog rada Teherana.

Bonus video: