"njihovu ekstremnu ideologiju ne prihvata svaki republikanac"

Bajden: Tramp i MAGA republikanci prijetnja Ustavu i američkoj demokratiji

"Brojni republikanci ne podržavaju Trampa, ali Republikanskom strankom dominiraju, vode je i zastrašuju Donald Tramp i MAGA republikanci", poručio je Bajden, prenosi Glas Amerike

3390 pregleda 4 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Američki predsjednik Džozef Bajden označio je svog prethodnika Donalda Trampa i njegove pristalice iz redova republikanaca kao prijetnju Ustavu, koji namjeravaju da, kako je rekao, unište američku demokratiju, prenio je Glas Amerike, prenosi N1.

"Postoje opasnosti koje ne možemo dozvoliti da prevladaju", poručio je Bajden ispred Doma nezavisnosti u govoru koji su zvaničnici Bijele kuće označili pojmom - "borba za dušu nacije".

On je optužio Trampa i njegove pristalice - MAGA republikance, slogan Trampove kampanje "Učinimo Ameriku ponovo velikom", da nastoje da upotrijebe nasilje u napadu na demokratske institucije.

"Nacija je na prekretnici i potrebno je da Amerikanci uzviknu - ovo nijesmo mi. MAGA republikanci nastoje da zbace sadašnji sistem. Nije moguće podržavati pobunu i biti proamerički orijentisan. Zaustavite napad na američku demokratiju" , istakao je Bajden.

Uporedivši Trampa sa autokratama u istoriji koji su, kako je rekao, podrili demokratije, Bajden je ukazao da istorija pokazuje da je slijepa lojalnost jednom lideru pogubna za demokratiju.

"Brojni republikanci ne podržavaju Trampa, ali Republikanskom strankom dominiraju, vode je i zastrašuju Donald Tramp i MAGA republikanci", poručio je Bajden, prenosi Glas Amerike.

Oni ne žive pod svjetlom istine, već u sjenci laži, kazao je Bajden, dodavši da su u trenucima njegovog obraćanja jednakost i demokratija pod napadom.

On je istakao da nije svaki republikanac MAGA republikanac i da njihovu ekstremnu ideologiju ne prihvata svaki republikanac, ali da MAGA republikanci ne poštuju Ustav, ne vjeruju u vladavinu zakona, ne priznaju volju naroda i odbili su da priznaju rezultate slobodnih izbora.

Naglasio je da će se boriti za demokratiju do posljednjeg daha i pozvao američke građane da mu se pridruže, ali i da glasaju na predstojećim izborima.

"Učestalo čujemo da je nasilje prihvatljivo političko sredstvo u ovoj zemlji. Nije i nikada ne može biti. Jasno želim da istaknem: u Americi nema mjesta političkom nasilju. I tačka. Nikada", naglasio je Bajden.