"TREBALA BI DA SE UBLAŽI NEPRIJATELJSKA RETORIKA"

Putin: Još 2001. sam znao za atomsku bombu Sjeverne Koreje, to mi je rekao prijatelj Kim Džong Il

"Kad je to bilo? 2001! Sad je već 2017, zemlja je živjela pod trajnim sankcijama i umjesto nuklearne bombe sada imaju hidrogensku bombu", rekao je Putin
0 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.02.2019. 06:08h

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da mu je za postojanje atomske bombe Sjeverne Koreje još 2001. godine lično rekao njen tadašnji lider Kim Džong Il.

Putin je rekao da je 2001. na povratku iz Japana svratio u Sjeveru Koreju gdje se sastao s ocem današnjeg lidera i da mu je Kim rekao da Pjongjang ima atomsku bombu, prenio je Tass.

"Kad je to bilo? 2001! Sad je već 2017, zemlja je živjela pod trajnim sankcijama i umjesto nuklearne bombe sada imaju hidrogensku bombu", rekao je Putin.

Ruski predsjednik je naveo da je nedjelju dana poslije njegove posjete "odlučeno da se blokiraju računi sjevernokorejskih banaka, jer je neko procjenio da obaveze koje je Severna Koreja preuzela nisu dovoljne", poslije čega se Pjongjang, kako je rekao, "odmah povukao iz svih sporazuma i počeo s razvojem nuklearnog programa".

Putin je kazao da vjeruje da nema pravo da sudi o politici predsjednika SAD Donalda Trampa prema Sjevernoj Koreji, ali i dodao da bi "sve strane trebalo da ublaže neprijateljsku retoriku" i da treba naći načine za direktan dijalog između SAD i Sjeverne Koreje i između Sjeverne Koreje i zemalja tog regiona".

On je dodao da oni koji komuniciraju s Pjongjangom s pozicija sile "učvršćuju sjevernokorejski režim".