Političke podjele izazivaju nasilje

Politički lideri širom regiona, američki zvaničnici i argentinski papa Franjo osudili su napad, koji se desio usred akutnih političkih tenzija dok zemlja tone dublje u ekonomsku krizu podstaknutu dugovima i inflacijom

14059 pregleda 1 komentar(a)
Vlasti još nisu utvrdile motiv napada, Foto: Rojters
Vlasti još nisu utvrdile motiv napada, Foto: Rojters

Argentinci su juče izašli na ulice Buenos Airesa zbog očiglednog neuspjelog atentata na potpredsjedncu Kristinu Fernandez de Kiršner, koji je šokirao tu južnoameričku zemlju.

Napadač je iz neposredne blizine uperio napunjeni pištolj u Fernandez de Kiršner ispred njenog stana u centru Buenos Airesa, ali on nije opalio. Vlasti još nisu utvrdile motiv napada.

Politički lideri širom regiona, američki zvaničnici i argentinski papa Franjo osudili su napad, koji se desio usred akutnih političkih tenzija dok zemlja tone dublje u ekonomsku krizu podstaknutu dugovima i inflacijom, piše Rojters.

Orasio Rodrigez Lareta, opozicioni gradonačelnik Buenos Airesa, opisao je to kao "prekretnicu u (našoj) demokratskoj istoriji".

"To je za svaku osudu, sramno, ali istovremeno, rekao bih, i čudesno, zato što je ona dobro", rekao je meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador.

Sa jučerašnjeg protesta u Buenos Airesu
Sa jučerašnjeg protesta u Buenos Airesu foto: Reuters

Fernandez de Kiršner, ličnost koja izaziva podjele, suočena je sa mogućim optužbama za korupciju u vezi sa navodnom šemom preusmjeravanja javnih sredstava dok je bila predsjednica između 2007. i 2015. godine. Jedan tužilac je posljednjih nedjelja pozvao da joj bude izrežena kazna od 12 godina zatvora.

Ona poriče da je uradila bilo šta nezakonito, a njene pristalice se okupljaju na ulicama i ispred njene rezidencije.

Kabinet predsjednika Alberta Fernandeza pozvao je na prekid "retorike mržnje", a predsjednik je rekao da je to najgori napad otkad se zemlja vratila demokratiji prije više decenija.

Gradonačelnik Rodrigez Lareta je dodao: "Danas, više nego ikad, svi Argentinci moraju da rade zajedno za mir."

Na snimcima koje je emitovala televizija, prikazano je kako je pištolj gurnut prema licu Fernandez de Kiršner, prije nego što je ona čučnula i pokrila lice rukama, a pristalice ispred njene kuće su odvele jednog muškarca.

Oskar Parili, senator vladajuće koalicije blizak potpredsjednici, rekao je da je ona u šoku, ali da nije klonula duhom.

Predsjednik Alberto Fernandez je rekao da je to najgori napad otkad se zemlja vratila demokratiji prije više decenija

Policija je uhapsila osumnjičenog kojeg je identifikovala kao Fernanda Andresa Sabaga Montiela, 35-godišnjeg Brazilca. Predsjednik Fernandez je rekao da je pištolj bio napunjen.

Oskar Delupi (64), željeznički radnik u prijestonici, okrivio je političke podjele za izazivanje nasilja.

"To je ludilo, društvo je već malo izgubilo živce, ali poruka mržnje ... postaje sve žešća kod onih slabih ljudi koji se odlučuju za tako ludu stvar kao što je napad", rekao je.

Potpredsjednica je bila okružena obezbjeđenjem, ali je blisko komunicirala sa gomilom pristalica koje su se svakodnevno okupljale u blizini njene kuće. Napadač je uspio da se probije kroz gomilu i priđe na metar od Fernandez de Kiršner, pokazuje video snimak incidenta.

Miguel Anhel Piketo, istaknuti poslanik, pozvao je na istragu povodom toga kako je napadač uspio da joj priđe.

Bonus video: