Lavrov: Snage koalicije ohrabruju teroriste ili provociraju rusku vojsku u Siriji

"Svi akteri treba da odustanu od geopolitičkih ambicija i u potpunosti se posvete uspostavljanju stabilnosti i bezbjednosti u Siriji kao i na cijelom području Bliskog istoka i sjevernog dela Afrike"
0 komentar(a)
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.10.2017. 09:07h

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov optužio je danas snage međunarodne koalicije predvođene SAD za provokacije protiv ruske vojske u Siriji.

"Aktivnosti tih snaga pod američkom komandom dovode se u pitanje. U nekim slučajevima, te snage indirektno ohrabruju druge teroriste da napadaju strateške položaje Damaska, ili namjerno provociraju naše snage", rekao je Lavrov u intervjuu za saudijski list Ašrak al Avsat.

Lavrov je aludirao na snage sirijske opozicije, koju podržava međunarodna koalicija i napade u kojima je krajem septembra u Siriji stradao jedan ruski general.

"Svi akteri treba da odustanu od geopolitičkih ambicija i u potpunosti se posvete uspostavljanju stabilnosti i bezbjednosti u Siriji kao i na cijelom području Bliskog istoka i sjevernog dela Afrike", rekao je ruski ministar.

Lavrov je pozvao na ukidanje sankcija sirijskim vlastima predsjednika Bašara el Asad u cilju povratka mira i stabilnosti u Siriji.

Ruski ministar je o odnosima Moskva-Vašington rekao da ruska strana "nije odgovorna za tekuće pogoršavanje odnosa" optužujući prethodnu američku administraciju predsjednika Baraka Obame.

Prema njegovim riječima, Rusija pokazuje uzdržanost prema Vašingtonu pod novom administracijom Donalda Trampa, ali da ponekad mora da "reaguje, posebno zbog neprijateljskih sankcija koje su SAD uvele Rusiji".

Bonus video: