Australija usvojila zakon o klimatskoj neutralnosti do 2050. godine

Nakon više od 10 godina neizvjesne klimatske politike, industrijske grupe pozdravljaju novi zakon

1421 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Australijski parlament usvojio je zakon kojim se Australija obavezuje smanjiti emisije ugljen-dioksida za 43 posto do 2030. godine, te na nulti nivo do 2050. godine, uz podršku zelenih i nezavisnih poslanika, prenosi N1.

Zakon je označio prvi korak u borbi protiv klimatskih promjena od dolaska Laburističke stranke na vlast u maju. Porazila je konzervativnu vladu koja je prezirana zbog toga što zemlja globalno zaostaje u borbi protiv klimatskih promjena.

Ali, vlada će se suočiti s teškim bitkama u donošenju više zakona o zaštiti okoline.

"Usvajanje zakona o klimatskim promjenama šalje poruku svijetu da je Australija ozbiljna u pogledu smanjivanja emisija i ozbiljna u pogledu iskorišćavanja ekonomskih mogućnosti iz pristupačne obnovljive energije", saopštio je ministar za klimatske promjene i energetiku Kris Bouen.

Zakon nameće novi cilj smanjenja emisija do 2030. koji je 50 posto zahtjevniji nego pod prethodnom vladom. Zahtijevaće se od vladinih tijela, poput agencija za finansiranje čiste energije i infrastrukture, da uzmu u obzir ciljeve smanjenja emisija u svojim odlukama.

Nakon više od 10 godina neizvjesne klimatske politike, industrijske grupe pozdravljaju novi zakon.

"Uvrštenje (klimatske) politike u zakonodavstvo daje preduzećima i industriji veću jasnoću", saopštila je Sara Meknamara, izvršna direktorka Australijskog energetskog vijeća.

Zeleni su podržali klimatski zakon, ali su najavili da će nastojati da blokiraju sve nove rudnike uglja i projekte prirodnog gasa kroz zakon kojim će se reformisati "zaštitni mehanizam", a kojim laburisti žele da pritisnu industrijske zagađivače da postepeno smanjuju svoje emisije.

"Zaštitni mehanizam" pokriva oko 215 industrijskih lokacija, uključujući rudnike uglja, prirodni gas (LNG) i proizvodna postrojenja, koji su zajedno doprinijeli 28 posto štetnih emisija u 2021. godini.

Taj se zakon očekuje iduće godine, prije ciljanog datuma početka sprovođenja 1. jula.

Laburisti u Senatu nemaju većinu pa im je potrebna podrška zelenih i barem jedan nezavisni glas za usvajanje zakona kojima se protive konzervativci.

Bonus video: