Čarls zvanično imenovan za kralja Australije i Novog Zelanda

Dvije bivše britanske kolonije su decenijama nezavisne, ali su zadržale monarha kao šefa države

6562 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kralj Čarls Treći danas je zvanično imenovan za monarha Australije i Novog Zelanda, na ceremonijama održanim u obje zemlje povodom njegovog stupanja na presto.

Australijski generalni guverner Dejvid Harli u Kanberi je proglasio princa Čarlsa za australijskog kralja Čarlsa Trećeg.

Premijerka Novog Zelanada Džasinda Arden je na sličnoj ceremoniji u Veligtonu pozdravila Čarlsa rekavši da on voli Novi Zeland i da je dosljedno pokazivao svoju duboku zabrinutost za naciju.

Obje ceremonije su bile čiste formalnosti.

Australija i Novi Zeland su dvije bivše britanske kolonije, koje su decenijama nezavisne, ali su zadržale monarha kao šefa države.

Australijski premijer Entoni Albaniz, koji uskoro putuje u London da prisustvuje sahrani kraljice Elizabete Druge, izjavio je da će 22. septembar biti državni praznik u Australiji u čast pokojne kraljice.

Elizabeta Druga (96), koja je preminula 8. septembra u dvorcu u Škotskoj, biće sahranjena 19. septembra u Londonu.

U Indiji dan žalosti zbog smrti kraljice

U Indiji je danas dan žalosti zbog smrti britanske kraljice Elizabete Druge, a zastave na svim institucijama u zemlji su spuštene na pola koplja.

Otkazane su i sve zabavne manifestacije "u znak poštovanja" prema preminuloj kraljici, stoji u saopštenju tamošnjeg Ministarstva unutrašnjih poslova.

Spuštene su zastave na indijskom parlamentu, rezidenciji predsjednika, Crvenom utvrđenju i drugim vladinim institucijama u Nju Delhiju.

Indija je dva veka sve do 1947. godine bila kolonija Velike Britanije.

Bonus video: