Kazahstanski predsjednik se složio da glavnom gradu zemlje vrati bivše ime

Toqaev je prvi put izmijenio ime glavnog grada 2019. godine, dan nakon što je Nazarbaev, koji je gvozdenom šakom upravljao strogo kontrolisanom bivšom sovjetskom republikom skoro tri decenije, objavio da podnosi ostavku i da je Toqaev njegov nasljednik

6442 pregleda 0 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

U još jednom potezu da se distancira od svog prethodnika, kazahstanski predsjednik Qasym-Zhomart Toqaev pristao je da promijeni ime glavnog grada svoje zemlje natrag u Astanu iz Nur-Sultana.

Toqaevov glasnogovornik, Ruslan Zheldibai, napisao je na Facebooku 13. septembra da je predsjednik odobrio taj potez, koji će sada biti dodat prijedlogu zakona o amandmanima na ustav koji je trenutno u pripremi.

Dana 2. septembra, članovi parlamentarne grupe Novog Kazahstana predložili su promjenu sadašnjeg imena glavnog grada, Nur-Sultan, kojim se odaje počast prvom predsjedniku nacije, Nursultanu Nazarbaevu, u njegovo ranije ime - Astana.

Toqaev je prvi put promijenio ime glavnog grada iz Astane u Nur-Sultan 2019. godine, dan nakon što je Nazarbaev, koji je gvozdenom šakom upravljao strogo kontrolisanom bivšom sovjetskom republikom skoro tri decenije, objavio da podnosi ostavku i da je Toqaev njegov izabranik nasljednik.

Iako se zvanično povukao sa mjesta predsjednika, Nazarbajev je zadržao široka ovlašćenja kao šef Savjeta bezbjednosti. Takođe je uživao značajna ovlašćenja tako što je imao titulu "elbasy" ili vođe nacije.

Mnogi građani su, međutim, ostali uznemireni ugnjetavanjem koje se osjećalo tokom vladavine Nazarbajeva.

Ta su osjećanja došla do vrhunca u januaru kada su nezapamćeni antivladini protesti širom zemlje počeli zbog povećanja cijene goriva, a zatim su eksplodirali u smrtonosne nemire širom zemlje zbog percipirane korupcije pod režimom Nazarbajeva i kronizma koji je omogućio njegovoj porodici i bliskim prijateljima da se obogate dok obični građani nijesu uspjeli podijeliti bogatstvo centralno-azijske nacije bogate naftom.

Toqaev je potom oduzeo Nazarbajevu njegovu ulogu u Vijeću sigurnosti, preuzimajući je na sebe. Od tada je nekoliko Nazarbajevih rođaka i saveznika potisnuto sa svojih pozicija ili su dali ostavke. Neki su uhapšeni pod optužbom za korupciju.

U junu ove godine, referendumom koji je inicirao Toqaev uklonjeno je ime Nazarbajeva iz ustava i poništen njegov status "elbasy".

Kazahstanski kritičari kažu da su inicijative Toqaeva uglavnom bile kozmetičke prirode i da ne mijenjaju prirodu autokratskog sistema u zemlji koja je godinama opterećena raširenom korupcijom i nepotizmom.

Zheldibaijeva objava na Facebooku od 13. septembra navodi: "U isto vrijeme, predsjednik smatra da je Nazarbajev odlučujuća uloga u jačanju moderne državnosti Kazahstana i formiranju glavnog grada istorijskom činjenicom".

Bonus video: