Protest Kine zbog najave povećanja američke vojne pomoći Tajvanu

Mao je opisao novo američko zakonodavstvo kao slanje "ozbiljnog lažnog signala separatističkim snagama za nezavisnost Tajvana"

2726 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kina je saopštila da je uložila protest Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), nakon što je panel Senata usvojio akt o povećanju vojne pomoći Tajvanu.

Ukoliko se zakon finalizuje, to bi uticalo na odnose SAD i Kine, rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova Mao Ning na redovnom brifingu za medije.

Mao je takođe opisao novo američko zakonodavstvo kao slanje "ozbiljnog lažnog signala separatističkim snagama za nezavisnost Tajvana".

"Kina se čvrsto protivi tome i predočila je američkoj strani da postoji samo jedna Kina na svijetu, da je Tajvan neodvojivi dio kineske teritorije i da će Kina nepokolebljivo promovisati potpuno ponovno ujedinjenje zemlje", rekao je portparol.

Odbor Senata za spoljne poslove podržao je pomenuti akt sa 17 glasova za i 5 protiv, uprkos zabrinutosti u administraciji američkog predsjednika Džoa Bajdena i žestokih reakcija iz Pekinga.

Predlog zakona dolazi više od mjesec dana nakon što je Kina izvela svoje najveće vojne vježbe oko Tajvana kao odgovor na raniju posjetu predsjedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi tom ostrvu.

Bonus video: