Za dva dana poginulo 176 vojnika: Prekid vatre između Jermenije i Azerbejdžana se danas poštuje

Ministarstvo odbrane Jermenije saopštilo je u četvrtak da je situacija na granici sa Azerbejdžanom mirna od uspostavljanja primirja i da nije prijavljeno nikakvo kršenje. Iz azerbejdžanske vlade nije bilo komentara

6716 pregleda 0 komentar(a)
Fotografija koju je objavilo Ministarstvo odbrane Jermenije: Azerbejdžanski vojnici na nepoznatoj lokaciji, Foto: Reuters
Fotografija koju je objavilo Ministarstvo odbrane Jermenije: Azerbejdžanski vojnici na nepoznatoj lokaciji, Foto: Reuters

Prekid vatre između Jermenije i Azerbejdžana poštuje se u četvrtak, 15. septembra, nakon dvodnevnih borbi u kojima je poginulo 176 vojnika sa obje strane, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Armen Grigorjan, sekretar Savjeta bezbjednosti Jermenije, rekao je da je primirje postignuto zahvaljujući međunarodnom posredovanju stupilo na snagu u srijedu veče.

Prethodni prekid vatre, kome je Rusija posredovala u utorak, brzo je propao.

Ministarstvo odbrane Jermenije saopštilo je u četvrtak da je situacija na granici sa Azerbejdžanom mirna od uspostavljanja primirja i da nije prijavljeno nikakvo kršenje. Iz azerbejdžanske vlade nije bilo komentara.

Deklaracija o prekidu vatre uslijedila je nakon dvodnevnih borbi, najžešćih između između dva dugogodišnja protivnika u posljednje dvije godine.

Jermenija i Azerbejdžan međusobno se optužuju za granatiranje. Vlasti u Jerevanu krive zvanični Baku za ničim izazvanu agresiju, a azerbejdžanski zvaničnici kažu da je njihova zemlja odgovorila na jermenske napade.

Jermenski premijer Nikol Pašinjan rekao je u srijedu da je 105 vojnika njegove zemlje ubijeno otkako su borbe izbile u utorak rano, dok je azerbejdžansko ministarstvo odbrane u četvrtak saopštilo da je stradao 71 njihov borac.

Bivše dvije sovjetske republike su u višedecenijskom sukobu oko Nagorno-Karabaha, koji je dio Azerbejdžana, ali je pod kontrolom etničkih jermenskih snaga koje podržava Jerevan od završetka rata 1994. godine.

Tokom šestonedjeljnog rata 2020. godine, Azerbejdžan je povratio široke djelove Nagorno-Karabaha i susjednih teritorija koje su držale jermenske snage. Više od 6.700 ljudi je poginulo u borbama koje su okončane mirovnim sporazumom uz posredovanje Rusije. Moskva je rasporedila oko 2.000 vojnika u regionu kao mirovne snage.

Pašinjan je rekao da je njegova vlada zatražila od Rusije vojnu podršku usred najnovijih borbi u okviru sporazuma o prijateljstvu između zemalja, kao i od Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbjednosti kojom dominira Moskva.

On je dodao da "ne vidimo vojnu intervenciju kao jedinu mogućnost, jer postoje i političke i diplomatske opcije".

Molba Jerevana za pomoć dovela je Kremlj u nezgodnu poziciju jer paralelno sa pokušajima da održi bliske odnose sa Jermenijom, u kojoj se nalazi ruska vojna baza, nastoji da razvija i bliske odnose sa Azerbejdžanom, koji je bogat energijom.

Pašinjan je u srijedu rekao poslanicima da je Jermenija spremna da prizna teritorijalni integritet Azerbejdžana u budućem mirovnom sporazumu, pod uslovom da se odrekne kontrole nad oblastima u Jermeniji koje su njegove snage zauzele.

"Želimo da potpišemo dokument, zbog kojeg će nas mnogi kritikovati i osuđivati i nazivali izdajnicima, a možda će odlučiti i da nas uklone sa funkcije, ali bili bismo zahvalni ako Jermenija dobije trajni mir i bezbjednost kao rezultat", rekao je Pašinjan.

Neki u opoziciji su tu izjavu vidjeli kao znak Pašinjanove spremnosti da popusti pred azerbejdžanskim zahtjevima i prizna suverenitet Azerbejdžana nad Nagorno-Karabahom.

Hiljade gnijevnih demonstranata brzo su se okupili oko sjedišta vlade, optužujući Pašinjana za izdaju i zahtijevajući da se povuče. Protesti su održani i u drugim jermenskim gradovima.

Bonus video: