Istraga povodom dokumenata pronađenih u Trampovoj kući: Diri imenovan za nezavisnog arbitra

Američki okružni sudija Ejlin Kenon ovlastila je novoimenovanog nezavisnog arbitra, Rejmonda Dirija, da pregleda cijeli set dokumenata, zaplijenjenih u pretresu Trampovog imanja Mar-a-Laga 8. avgusta i odredila novembar kao rok za njegov rad

3686 pregleda 2 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Savezni sud u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) imenovao je njujorškog pravničkog veterana Rejmonda Dirija, za nezavisnog arbitra u krivičnoj istrazi zbog povjerljivih dokumenata koji su pronađenih tokom FBI pretresa u kući bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa na Floridi.

Sud je odbio zahtjev Ministarstva pravde da nastavi ispitivanje njihovog sadržaja.

Američki okružni sudija Ejlin Kenon ovlastila je novoimenovanog nezavisnog arbitra, Rejmonda Dirija, da pregleda cijeli set dokumenata, zaplijenjenih u pretresu Trampovog imanja Mar-a-Laga 8. avgusta i odredila novembar kao rok za njegov rad.

Kako prenosi AP, ona je produžila zabranu tužilaštvu da u istrazi koristi oko 100 zaplijenjenih dokumenata koji su označeni kao povjerljivi.

Izbor Dirija, bivšeg saveznog tužioca koji je godinama radio i kao sudija saveznog suda sa sjedištem u Bruklinu, uslijedio je nakon što su i Ministarstvo pravde i Trampovi advokati jasno dali do znanja da će biti zadovoljni njegovim imenovanjem za takozvanog specijalnog stručnjaka u ovom sudskom procesu.

Tramp je pod istragom Ministarstva pravde zbog čuvanja vladinih dokumenata, od kojih su neki označeni kao veoma povjerljivi, uključujući i strogo povjerljive dokumente na svom imanju Mar-a-Lago u Palm Biču nakon što je napustio funkciju u januaru 2021. godine.

Ministarstvo pravde ispituje i eventualnu opstrukciju istrage.

Bonus video: