Ministarstvo odbrane Jermenije: Primirje sa Azerbejdžanom se održava

“Oružani okršaji koji su izbili u utorak, najteži od kada su dvije strane bile u ratu 2020. godine, okončani su zahvaljujući uključivanju međunarodne zajednice, tokom četvrtka, i nakon neuspješnog posredovanja Rusije”, rekli su iz Savjeta bezbjednosti Jermenije

1975 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ministarstvo odbrane Jermenije saopštilo je da se primirje sa Azerbejdžanom održava i da je situacija nepromijenjena na granici nakon izbijanja oružanih okršaja.

Spor oko regije Nagorno-Karabah na Kavkazu između dvije susjedne zemlje traje decenijama.

“Oružani okršaji koji su izbili u utorak, najteži od kada su dvije strane bile u ratu 2020. godine, okončani su zahvaljujući uključivanju međunarodne zajednice, tokom četvrtka, i nakon neuspješnog posredovanja Rusije”, rekli su iz Savjeta bezbjednosti Jermenije.

Azerbejdžan nije zvanično potvrdio prekid vatre koji je inicijalno najavo jermenski Savjet bezbjednosti, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Sjedinjene Američke Države i Ujedinjene nacije (UN) pozdravili su prekid vatre.

"Pozdravljamo prekid neprijateljstava između Azerbajdžana i Jermenije i nastavićemo da radimo sa stranama kako bismo ga zacementirali", napisao je na Tviteru američki državni sekretar Entoni Blinken.

Pomoćnik glavnog sekretara UN-a Miroslav Jenca rekao je da međunarodna zajednica mora ostati u potpunosti predana mirnom rješenju između Jermenije i Azerbajdžana i uložiti sve napore da deeskalira trenutne napetosti, vrati strane za pregovarački sto i pomogne im u postizanju mira i stabilnosti u regiji.

Bonus video: