Ministarstvo odbrane Sirije: U izraelskom vazdušnom napadu ubijeno pet vojnika

Od početka građanskog rata u Siriji 2011, Izrael je sproveo stotine napada na tu zemlju ciljajući vladine snage i snage njenih saveznika Hezbolaha, koje podržava Iran

5647 pregleda 4 komentar(a)
Damask (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Damask (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Izrael je izveo vazdušni napad na sirijski međunarodni aerodrom u Damasku i druge položaje južno od prijestonice, ubivši pet vojnika i nanijevši materijalnu štetu, saopštilo je rano jutros Ministarstvo odbrane Sirije, prenosi Rojters.

"Sirijska protivvazdušna odbrana presrela je napad i uspjela da obori većinu projektila", navodi se u saopštenju ministarstva.

Nije bilo trenutne potvrde da li je napad uticao na rad aerodroma.

Izraelska vojska je saopštila da ne komentariše strane izvještaje.

Izrael je pojačao udare na sirijske aerodrome kako bi poremetio sve veću upotrebu iranskih vazdušnih linija za snabdijevanje za isporuku oružja saveznicima u Siriji i Libanu, uključujući Hezbolah, rekli su za Rojters regionalni diplomatski i obaveštajni izvori.

Sirijska državna agencija Sana je izvijestila da je pet sirijskih vojnika poginulo noćas u izraelskim udarima kod Međunarodnog aerodroma u Damasku.

Sana je navela i da je načinjena materijalna šteta, a pozvala se na vojni izvor.

Kako se navodi, projektili su došli sa sjeveroistočne strane Galilejskog jezera, ciljajući aerodrom i tačke južno od Damaska, oko 45 minuta poslije ponoći, po lokalnom vremenu.

Sirijska nevladina opservatorija za ljudska prava objavila je da su u udaru takođe stradala dva borca koje podržava Iran i najmanje pet sirijskih vojnika.

Prema toj organizaciji, Izrael je gađao lokacije boraca koje podržava Teheran blizu aerodroma u Damasku i u njegovoj okolini.

Prošlog mjeseca u izraelskim udarima blizu Damaska i na jugu priobalne provincije Tartus ubijena su tri vojnika.

Izrael je pored toga dva puta u mjesec dana napao aerodrom u Alepu na sjeveru Sirije. U junu, poslije napada, aerodrom u Damasku nije radio dvije nedjelje.

Od početka građanskog rata u Siriji 2011, Izrael je sproveo stotine napada na tu zemlju ciljajući vladine snage i snage njenih saveznika Hezbolaha, koje podržava Iran.

Izrael rijetko potvrđuje pojedinačne udare ali je ipak priznao da je sproveo stotine udara, navodeći da je to "neophodno da spriječi iranskog neprijatelja" da ojača na izreaelskim granicama.