Tramp prvi put dočekao u Bijeloj kući lidera jedne afričke zemlje

Američki predsjednik je prošle godine izazvao gnjev Nigerijaca pošto je rekao da oni neće htjeti da se vrate u svoje "kolibe" ako im bude dozvoljeno da posjete SAD
73 pregleda 0 komentar(a)
Muhamadu Buhari, Donald Tramp, Foto: Reuters
Muhamadu Buhari, Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.01.2019. 10:08h

Predsjednik SAD Donald Tramp dočekao je danas u Bijeloj kući prvog lidera jedne afričke zemlje od stupanja na dužnost - predsjednika Nigerije Muhamadua Buharija s kojim će razgovarati o bezbjednosnim i ekonomskim temama.

Tramp je na početku sastanka rekao da je ekstremistička grupa Boko haram "užasan problem" za Nigeriju i dodao da će s Buharijem razgovarati o terorizmu i trgovini, navodi Asošiejted pres.

Američki predsjednik je pomenuo i antihrišćansko raspoloženje u Nigeriji.

Buhari je zahvalio SAD na njihovoj posvećenosti borbi protiv terorizma i naveo da su američke akcije mnogo pomogle njegovoj zemlji.

Boko haram je prije devet godina započeo oružanu pobunu u Nigeriji u cilju stvaranja Islamske države. U napadima ekstremista ubijene su hiljade ljudi, a grupa je postala ozloglašena i zbog masovnih otmica djevojčica.

Trampovi odnosi s afričkim zemljama bili su turbulentni u prvoj godini njegovog mandata, a buru su izazvali njegovi komentari na sastanku iza zatvorenih vrata, kada je navodno vulgarno govorio o afričkim zemljama i upitao zašto bi SAD trebalo da prime više ljudi iz Afrike ili s Haitija nego iz zemalja kao što je Norveška.

Američki predsjednik je prošle godine izazvao gnjev Nigerijaca pošto je rekao da oni neće htjeti da se vrate u svoje "kolibe" ako im bude dozvoljeno da posjete SAD.

Nigerija je bila i jedna od zemalja koje su pozvale američkog ambasadora da objasni Trampove izjave u kojima je poredio Afriku s prljavim toaletom.

Po stupanju na dužnost 20. januara 2017. godine, Tramp je od afričkih lidera telefonom prvo pozvao Buharija i tadašnjeg južnoafričkog predsjednika Džejkoba Zumu.