Šef UN-a upozorio da je obrazovanje u svijetu u velikoj krizi

Gutereš je naglasio da je pandemija koronavirusa imala "razoran uticaj" na učenje, pri čemu su siromašni učenici, bez tehnologije, u nepovoljnom položaju

2003 pregleda 2 komentar(a)
Gutereš na samitu, Foto: REUTERS
Gutereš na samitu, Foto: REUTERS

Glavni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upozorio je u ponedjeljak, 19. septembra, da nejednak pristup obrazovanju ubrzano dijeli svijet.

Govoreći na samitu o obrazovanju, uoči godišnjeg zasjedanja Generalne skupštine UN-a Njujork, ocijenio je da je "obrazovanje u dubokoj krizi".

"Umjesto da bude veliki pokretač, brzo postaje velika podjela", rekao je Gutereš, prenosi AFP.

Upozorio je da je pandemija koronavirusa imala "razoran uticaj" na učenje, pri čemu su siromašni učenici, bez tehnologije, u nepovoljnom položaju.

Gutereš je uputio apel svim zemljama svijeta da im prioritet bude povećanje troškova za učenike.

U izvještaju UN-a, koji je objavljen u septembru, upozoreno je da je Kovid-19 unazadio napredak čovječanstva za pet godina.

Gutereš je, takođe, prozvao avganistanske talibane koji su lišili obrazovanja više od milion tinejdžerki, otkako su se vratili na vlast u avgustu 2021.

"Apelujem na vlasti u Avganistanu: Odmah ukinite sva ograničenja pristupa djevojaka srednjoškolskom obrazovanju", rekao je.

Obraćajući se samitu, Somaya Faruqi, članica proslavljenog avganistanskog robotičkog tima za djevojke, upozorila je da talibani "polako brišu postojanje žena u društvu".

"Hiljade djevojaka možda se nikada neće vratiti u školu. Mnoge su se udale. Obećanja o ponovnom otvaranju škola su dolazila i odlazila", rekla je.

Svjetskim liderima je uputila apel da ne zaborave "one koji nemaju sreće biti u školi."

"Pokažite svoju solidarnost sa mnom i milionima avganistanskih djevojaka", poručila je Faruqi.

Generalna skupština UN-a će, nakon dvije godine pandemije, ove sedmice okupiti učesnike na jednom mjestu, a lideri se moraju pojaviti ukoliko se žele obratiti.

Zbog rata u Ukrajini, izuzeće je napravljeno za ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Generalna skupština UN izglasala je u petak da se dozvoli ukrajinskom predsjedniku da se obrati svjetskim liderima u prethodno snimljenim govorom.

U agendi će takođe biti i Iran, čiji predsjednik Ebrahim Raisi prvi put dolazi na sjednicu Generalne skupštine.

Uoči zasjedanja Generalne skupštine, Iran je 19. septembra odbacio bilo kakav bilateralni sastanak između iranskih i američkih zvaničnika o naporima da se oživi sedmogodišnji nuklearni sporazum.

Bonus video: