Iran traži garancije da se SAD neće povlačiti iz nuklearnog sporazuma

"Sve dok postoji dvostruki standard gdje je pažnja usmjerena samo na jednu stranu, a ne na sve podjednako, nećemo imati istinsku pravdu i pravičnost", poručio je Ebrahim Raisi

3760 pregleda 0 komentar(a)
Raisi, Foto: REUTERS
Raisi, Foto: REUTERS

Iranski predsjednik, Ebrahim Raisi, ponovio je svoj zahtjev za garancijama Sjedinjenih Država da se više neće povući iz sporazuma o obuzdavanju iranskog nuklearnog programa ako pregovori o oživljavanju sporazuma budu uspješni, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Pred nama je iskustvo američkog povlačenja iz (dogovora)", rekao je Raisi na Generalnoj skupštini UN-a 21. septembra. "S tim iskustvom i ovom perspektivom, možemo li zanemariti važno pitanje garancija za trajni sporazum?"

Raisi je takođe rekao da Teheran želi da se bivši američki predsjednik Donald Tramp suoči sa suđenjem za ubistvo najvišeg komandanta iranskih snaga Kasema Sulejmani 2020. u američkom napadu dronom u Iraku.

Tramp je 2018. godine napustio nuklearni sporazum iz 2015. prema kojem je Iran pristao da obuzda svoj atomski program u zamjenu za oslobađanje od ekonomskih sankcija. Teheran je od tada povlačio svoje obaveze kršeći sporazum.

Raisi je rekao da Iran ne nastoji izgraditi ili nabaviti nuklearno oružje "i takvom oružju nije mjesto u našoj doktrini". On je takođe osudio nedostatak pritiska na Izrael, nedeklarisanu nuklearnu silu, rekavši da je Iran ispunio međunarodne obaveze.

Raisi je takođe pokušao odbiti kritike zbog smrti u pritvoru 22-godišnje Mahse Amini, koju je uhapsila moralna policija u Teheranu zbog navodnog kršenja pravila o hidžabu.

Njena smrt izazvala je smrtonosne proteste i negodovanje zbog žestokog nadzora protiv neslaganja od strane Islamske Republike i sve nasilnijeg postupanja policije prema mladim ženama.

Raisi je rekao da Iran "odbacuje neke od dvostrukih standarda nekih vlada u odnosu na ljudska prava".

Sve dok postoji "dvostruki standard gdje je pažnja usmjerena samo na jednu stranu, a ne na sve podjednako, nećemo imati istinsku pravdu i pravičnost".

Dodao je: "Ljudska prava pripadaju svima, ali ih, nažalost, gaze mnoge vlade", pozivajući se na otkriće neobilježenih grobova domorodačkog stanovništva u Kanadi, stradanja Palestinaca i slike djece migranata držane u kavezima u Sjedinjenim Državama.

Bonus video: