"Stiven je samo bio tip koji je volio buritose"

Šezdesetčetvorogodišnji Pedok živio je na svega sat i po udaljenosti od Las Vegasa u gradiću Meskitu, gdje je kupio kuću u zajednici za penzionere za gotovo 370 hiljada dolara 2015. godine
0 komentar(a)
Stiven Pedok, Foto: Twitter
Stiven Pedok, Foto: Twitter
Ažurirano: 02.10.2017. 16:44h

Čovjek osumnjičen za smrt najmanje pedeset osam i ranjavanje više od pet stotina posjetilaca festivala kantri muzike u Las Vegasu je lokalni stanovnik bez kriminalnog dosijea u američkoj državi Nevadi.

Napad u Las Vegasu najveći je masakr u modernoj istoriji Sjedinjenih Američkih Država.

Šezdesetčetvorogodišnji Stiven Pedok živio je na svega sat i po udaljenosti od Las Vegasa u gradiću Meskitu, gdje je kupio kuću u maloj zajednici za penzionere za gotovo 370 hiljada dolara 2015. godine.

Tamo je živio sa dvije godine mlađom partnerkom Merilu Denli, za koju iz policije ne smatraju da je bila saučesnica u napadu.

Zajednica u kojoj su živjeli, između ostalog, posjeduje veliki golf teren, otvorene i zatvorene bazene, kao i rekreacioni centar sa teretanom. Svi stanovnici zajednice od hiljadu domova stariji su od 55 godina i bez potomstva.

Pedok je imao pilotsku dozvolu, kao i dozvolu lovačkog i ribolovačkog društva, ali ne i kriminalni dosije u Nevadi.

Policija za sada ima saznanja da je radio kao interni revizor u kompaniji Lokhid Martin, kao i da je bio upravnik gradilišta u Meskitu u državi Teksas.

Pedok je takođe bio sin Bendžamina Hoskinsa Pedoka, serijskog pljačkaša banki koji je bio na FBI potjernici najtraženijih kriminalaca 1969. godine kada je pobjegao iz saveznog zatvora u Teksasu tokom služenja dvadesetogodišnje kazne. Na spisku FBI bio je narednih osam godina, nakon čega je 1978. godine pronađen u Oregonu. Nadležni su tada kazali da je imao psihijatrijsku dijagnozu i "samoubilačke nagone."

Policija je saopštila da je Stiven Pedok izvršio samoubistvo kada su krenuli da uđu u hotelsku sobu u kojoj se nalazio, a u njegovoj hotelskoj sobi je nađeno deset pušaka.

Osim svog vrijednog posjeda u Nevadi, Pedok je takođe bio vlasnik dva aviona, a dozvolu za upravljanje privatnim avionima dobio je još 2003. godine.

Javna dokumenta pokazuju da je živio u Teksasu između 1998. do 2010. godine, ali i da do 2012. godine nije imao nikakvo zemljište u posjetu, nakon čega se preselio u grad Reno poslije dvije decenije u Teksasu.

Stivenov brat Erik kazao je da njegov brat nije bio naročit ljubitelj pištolja, kao ni da nije imao prošlost u vojsci, niti da može pretpostaviti kako je mogao doći u posjed automatskog oružja.

"Imao je par pištolja, ali su svi bili u legalnom posjedu, a ako je i imao veće oružje, držao ga je u sefu," kazao je Erik.

Kazao je i da njegov brat nije bio "niti religiozan, niti posvećen politici".

"On je samo tip koji je živio u Meskitu i volio buritose" zaključio je Stivenov brat.

Dvoje bivših Pedokovih komšija kazali su da bi čitavu noć provodio kockajući se sa Denlijevom.

"Činio se normalnim, ali osim toga, bio je pasionirani kockar i nije to krio", kazala je njegova komšinica Šeron Džudi.

"Kada smo ga upoznali, dao nam je ključeve od njegove kuće i rekao - molim vas, bacite pogled nekad na kuću, bićemo tu tek s vremena na vrijeme," kazala je Džudi.

Bonus video: