"nova analiza pokušava da predvidi budućnost"

SAD će biti najvažniji evropski snabdijevač tečnim gasom

Ako ne bude trgovine gasom između Evropske unije i Rusije, udio američkog gasa će se popeti na 40 odsto. Tako će se EU, pored Azije, pretvoriti u jedno od najvažnijih tržišta za tečni gas

2480 pregleda 16 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Firme i domaćinstva u Evropi stenju pod teretom cijena gasa. Još nije razjašnjeno ko će zamijeniti Rusiju, do sada najvećeg snabdijevača. Jedna nova analiza pokušava da predvidi budućnost.

Najvažniji izvor tečnog prirodnog gasa za Njemačku i Evropu najvjerovatnije će biti Sjedinjene Američke Države. To je rezultat naučne analize Instituta za energetsku ekonomiju Kelnskog univerziteta. Naručilac studije je savez energetske branše "Budućnost gas".

U neposrednoj budućnosti će, prema rezultatima analize, gas iz Rusije biti nedostupan ili dostupan sa ograničenjima, pa će sadašnje cijene gasa tek 2030. dostići nivo iz 2018 - i to samo ako se potražnja bitno smanji.

U naučnoj studiji "Razvoj globalnih tržišta gasa do 2030.“ autori opisuju svoje viđenje razvoja snabdijevanja gasom do kraja decenije nakon napada Rusije na Ukrajinu i obustavljanja isporuke gasa.

Izazov fokusiranja na SAD

Godine 2021. ruski gas je imao udio na njemačkom tržištu od 55 odsto. Transportovan je gasovodima. U međuvremenu Sjedinjene Američke Države su razvile veliki potencijal za transport tankerima prirodnog zemnog gasa.

Ipak, analiza kaže da bi fokusiranje na Sjedinjene Američke Države predstavljalo izazov: "U pogledu neposredne budućnosti bilo bi primjereno da Njemačka ne izgubi iz vida namjeravanu diverzifikaciju izvora snabdijevanja", zahtijeva Tim Keler koji je na čelu krovne organizacije branše "Budućnost gas".

On u saopštenju za javnost dodaje: "Samo tako evropsko snabdijevanje gasom može da bude stabilno i bezbjedno. Za preorijentaciju je potrebna dugoročna strategija, koja jača diverzifikaciju snabdijevanja tečnim gasom".

Keler kaže da i Amerikanci očekuju jasne signale. "Samo ako naši američki trgovinski partneri steknu jasnu sliku o budućim perspektivama prodaje, investiraće neophodne sume u dodatne kapacitete za proizvodnju tečnog gasa".

Potražnja raste

Evropska potražnja za tečnim gasom će znatno porasti, navodi se u analizi. Za slučaj da se trajno prekine nabavka gasa iz Rusije, tri preostala gasovoda koji snabdijevaju EU - iz Norveške, Azerbejdžana i Alžira - biće veoma opterećeni.

Moguć je samo ograničen rast količina gasa koje isporučuju te zemlje. Norveška može da povećava svoje isporuke do 2028, a onda će proizvodnja opadati. Uvoz iz sjevernoafričkih zemalja izvoznica vjerovatno će se smanjiti, jer će, zbog njihovog očekivanog privrednog rasta, porasti i njihove energetske potrebe.

EU će biti najvažnije tržište za SAD

U svim preispitanim scenarijima, uvoz iz Sjedinjenih Američkih Država bitno će se povećati u odnosu na godinu 2021. Ako ne bude trgovine gasom između Evropske unije i Rusije, udio američkog gasa će se popeti na 40 odsto. Tako će se EU, pored Azije, pretvoriti u jedno od najvažnijih tržišta za tečni gas.

Nasuprot tome, količina tečnog gasa iz Katara ostaće ograničena. Vjerovatno ni dodatni uvoz iz Australije i Kanade neće biti značajan za evropsko tržište, pošto će ti izvoznici prvenstveno snabdijevati azijsko tržište. Ali, dodatne količine bi mogle pomoći da se izbjegne nestašica na svjetskom tržištu. I manja potražnja bi mogla uticati na pad cijena. To bi se postiglo elektrifikacijom, većom energetskom efikasnošću, proizvodnjom biogasa.

Tim Keler računa da će se situacija sa cijenama u odnosu na sadašnji nivo popraviti već 2024: "Brza izgradnja terminala za tečni prirodni gas u Evropi odstraniće uska grala za uvoz i izjednačiće evropske i azijske cijene".